Industriarbetarnas tidning

Rekordhög sjukfrånvaro

7 augusti, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Det är inte sämre hälsa som förklarar varför sjukskrivningarna blir allt fler. Största förklaringen är i stället att en större del av arbetskraften är äldre. Den slutsatsen görs i regeringens AHA-utredning.

Utredningen, Analys av Hälsa och Arbete, presenterade i går ett delbetänkande om ohälsans utveckling de senaste åren. Aldrig har långtidssjukfrånvaron varit så hög som nu, konstaterade utredningens särskilda utredare Anna Hedborg. Särskilt hög är sjukfrånvaron bland kvinnor och störst ökning står kvinnor mellan 30 och 49 år för.

Men största boven i sjukskrivningsdramat är den större andelen äldre arbetskraft, slår utredningen fast. Med åldern kommer krämporna. Dessutom hamnar många av 40-talisterna i sjukförsäkringsstatistiken eftersom de sjukskrivs i stället för att förtidspensioneras, trots att de aldrig kommer att återgå till arbetslivet.

– Folkhälsan har inte blivit sämre, snarare tvärtom, säger Anna Hedborg. Men det kanske är svårare som äldre i dag att vara kvar i en allt snabbare organisation. Samtidigt har synen på vad vi ska tolerera ändrats. Det har hänt något i samspelet mellan individ, arbetsplats och läkare. Man sjukskriver oftare.

Inom industrin är det få som orkar vara kvar till 65 år. Snittåldern för pensionering för en industriarbetare är i dag 58 år. Det är något vi bäddat för själva, anser Rosalie Andersson, ombudsman på Industrifacket.

– Effektiviseringar och rationaliseringar som lett till att vi låter åtta man göra tio mans jobb börjar synas. På 1970- och 1980-talet hade vi tio procents överanställning i industrin. I dag måste vi täcka vi upp för varandra när vi blir sjuka, vilket fungerar i ett par dagar men inte i längden.

Ändå klarar sig industriarbetare bättre än anställda inom offentlig sektor. Varför är det så?

– Ja, det undrar jag också, säger Rosalie Andersson. Vi har alltid bantat där det har gått och är vana att jobba på ackord. När man börjar skära ned inom vården så kanske förändringen blir desto svårare där.

AHA-utredningens delbetänkande konstaterar också att det psykiska välbefinnandet har minskat, vilket kan förklara den snabba ökningen av psykiska diagnoser. Arbetsmiljön har också försämrats under 1990-talet vilket har lett till högre krav och mindre inflytande. Sysselsättningen har även ökat vilket delvis kan förklara den ökade sjukstatistiken.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?