Industriarbetarnas tidning

Smeder kräver fortsatt forskning

23 augusti, 2002

Smidesarbetarna inom Metall kräver att socialdemokraterna räddar isocyantforskningen i Hässleholm.

I ett brev från Smedernas rikskonferens i Helsingborg till Mona Sahlin och Socialdemokratiska partistyrelsen uttrycker man sin oro över att forskningen hotas.

– Vi vill påminna om den debatt som föregick förbudet mot asbest och det mänskliga lidandet. De medicinska och fackliga upplysningarna/bevisen togs på allvar när samhället hade fått stora kostnader på grund av de sjukdomar som uppstod av detta gift.

På samma sätt är det med isocyanater, hävdar Smidesarbetarna.

– Våra medlemmar utsätts för denna fara dagligen på arbetsplatserna. Vi vill påstå att vår miljö är lika angelägen som utbrändhet. Men skillnaden är att förgiftningssymptom visar sig mycket senare i livet. Med påföljd att det är svårt att bevisa att detta är en arbetsskada. Detta gör att våra kamrater inte bara får lida fysiskt och psykiskt, utan även en ekonomisk förlust.

Jan Thranberg, ordförande i Smidesarbetarnas riksorganisation, är orolig för att locket ska läggas på isocyanatdebatten.

– Jag tycker det har varit tyst länge om industriarbetarnas arbetsmiljö. Lägger man ned den här forskningen blir det ännu tystare.

Smidesarbetare riskerar att utsättas för isocyanater vid svetsning och skärning, men också genom att det material man isolerar med kan innehålla isocyanater.

– Isocyanater är ett problem för många andra yrkesgrupper, det är inte bara vår hälsa det gäller.

Brevet är alltså ställt till socialdemokraternas partistyrelse, och skickat till Mona Sahlin på näringsdepartementet. Anledningen till just den adressen är att en av deltagarna på konferensen, ombudsmannen Berner Lundgren från Helsingborg, tidigare skickat brev från flera avdelningar till fackligt valcentrum om isocyanatforskningen men inte fått svar:

– Brevet skickades den 20 juni, men fortfarande vet jag inte mer än att det skickats vidare därifrån någon annanstans, konstaterar Berner Lundgren.

Vart skickades brevet?

– Det har jag heller inte fått besked om.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.