Industriarbetarnas tidning

’Socialistiskt Sverige viktigt i Europa’

31 augusti, 2002

Skrivet av

EU-parlamentarikern Göran Färm (s) drog in EU i den svenska valdebatten när han talade inför Pappers kongress på lördagen.

– Tänk om det blir Bo Lundgren, Gunnar Hökmark och Lars Leijonborg som ska företräda de svenska löntagarnas intressen efter valet?

Han påminde om de viktiga och löntagarvänliga beslut EU-parlamentet fattat den senaste tiden – och som de svenska moderaterna i allians med nyliberaler och extremhöger röstat emot.

– Den svenska EU-debatten kan inte längre handla om ja eller nej utan om höger eller vänster, sa Färm.

Att ha en stark socialdemokratisk röst i Europa blir extra viktigt inför EU:s utvidgning ansåg Färm.

– I dagens EU finns inte många spår av social dumpning av löner och anställningsvillkor Men läget kan förändras när vi tar in tio nya länder med andra traditioner och en mycket svag fackföreningsrörelse.

I dag flyttar många företag till Östeuropa, lockade av låga löner och dåliga anställningsvillkor.

– EU ger oss möjligheten att ställa högre krav på ansökarländerna. På så vis kan våra kamrater få bättre sociala villkor. Samtidigt blir det lite mindre attraktivt för företagen att flytta verksamhet österut.

Färm talade sig också varm för en svensk anslutning till den europeiska valutaunionen EMU.

– Med en gemensam valuta blir det svårare att spekulera mot ett litet land. Penningpolitiken blir gemensam för EU, men vi kan fortfarande bestämma över vår ekonomiska politik i övrigt.

Men det finns fortfarande viktiga frågor som måste diskuteras, påpekade han. Bland annat hur ekonomiska störningar ska tacklas när vi inte längre kan bestämma över räntan och valutan. Detta hindrar dock inte att Sverige måste komma till ett snabbt beslut om EMU, enligt Färm.

– Införandet av euron har fungerat bra och det vore bra om Sverige snarast kunde bli medlem i valutaunionen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.