Industriarbetarnas tidning

Tredje avtalsåret äventyras

22 augusti, 2002

Skrivet av

Det blev inget avtal om delpension på Sandvik. Förhandlingarna har brutit samman. Dödläget kan innebära att Metall säger upp tredje avtalsåret av stålavtalet.

– Det får avtalsrådet bestämma i oktober, säger Tommy Andersson, förhandlingsombudsman på Metall.

Redan nästa vecka träffas Metalls förhandlingsdelegation för stål- och metallavtalet för att diskutera den uppkomna situationen. Efter den havererade förhandlingen på Sandvik väntar centrala förhandlingar på SSAB i Borlänge, Luleå och Oxelösund. Även där har arbetsgivarna sagt nej till Metalls krav på delpension.

Arbetsgivarnas nej äventyrar stål- och metallavtalets tredje år. Parterna har fram till sista november rätt att säga upp det tredje avtalsåret. Tidigast den 16 oktober kommer Metall att bestämma sig då avtalsrådet är inkallat. Dessförinnan ska förhandlingsdelegationen i nästa vecka dryfta det aktuella läget i nästa vecka. Därefter träffas förhandlingsdelegationen igen i mitten av september.

Förhandlingarna på Sandvik och SSAB berör hela stålindustrin med 27 000 metallarbetare. Utgången avgör hur lätt eller hur svårt det blir för landets 27 000 metallarbetare inom stålindustrin att komma i åtnjutande av delpensionen. Bland de äldre stålarbetarna är irritationen över dödläget utbredd.

Det var i fjol som Metall och arbetsgivarna i Stål- och metallförbundet kom parterna överens om vilka regler som ska gälla för delpensionen. Avtalet är inte tvingande. Det enskilda företaget kan säga nej till delpension – lokal överenskommelse krävs mellan företaget och facket.

Reglerna som Metall och arbetsgivarna är överens om innebär i korthet:

• Delpensionen omfattar arbetare som är 60 år eller äldre.

• När företaget erbjuder delpension måste erbjudandet omfatta alla inom en och samma åldersgrupp. Inga kvalifikationskrav, till exempel anställningsår, får utestänga någon ur åldersgruppen.

• Ersättningen för halvtid är cirka 70 procent av den aktuella lönen, inklusive tillägg för OB och skiftform.

• Delpensionen blir ett komplement till den livsarbetstidspremie som metallarna i stålindustrin redan har och som kan tas ut som kortare arbetstid. Livsarbetstidspremien kommer att vara värd 3 procent av lönesumman år 2004. En del av ersättningen till delpensionen hämtas från livsarbetstidspremien.

• För den del av delpensionen som inte finansieras via livsarbetstidespremien finns två alternativ, beroende på vilket åtagande företaget gör. Om företaget gör ett långsiktigt åtagande kan klubben och företaget komma överens om att pengar avsätts från den lokala lönepotten, lokala lönetillägg och vinstdelning. Men om företaget och klubben kommer överens om att bara göra ett tillfälligt, årsvis åtagande betalar endast företaget.

• Den som tar ut delpensionen förlorar pensionspoäng. Men det kompenseras genom avtalet med en pensionsutfyllnad i form av en pensionsförsäkring som betalas ut efter 65 års ålder.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.