Industriarbetarnas tidning

Yxhult frångår turordningen

23 augusti, 2002

Skrivet av CHRISTINA BARBÄCK

Facket tvingas backa.Det blir avsteg från turordningen när Yxhult AB drar ned.

Självfallet är det inte roligt, konstaterar Industrifacket på lättbetongtillverkande Yxhult AB i Kumla där nu 70 anställda tvingas gå. Turordningsreglerna är satta ur spel – facket tvingades backa. I nuvarande situation fanns inget annat att göra än att säga ja till arbetsgivarens förslag att undanta fyra anställda med hänvisning till kompetens.

I vanliga fall garanterar Las-regeln att sist anställd är först ut. Dock finns möjlighet för arbetsgivaren med hänvisning just till kompetens och kvalifikationer att undanta anställda från regeln.

– Egentligen tycker jag inte om det, men vi måste se till verkligheten också, säger Kjell Larsson, Industrifackets klubbordförande.

Skulle vi lära upp nya tar det helt enkelt för lång tid. Därför är det okej att inte hålla på turordningen.

Yxhult AB gjorde förra året en förlust på 35 miljoner kronor. I ett försök att rädda företaget säger därför ledningen upp 70 av företagets 220 anställda. På kollektivsidan återstår därmed bara 31 personer.

Några av de äldre sägs upp med avgångsvederlag, i övrigt gäller vanlig uppsägningstid.

Redan i september börjar de första att gå. Många har dock jobbat länge på Yxhult och har därmed upp till sex månaders uppsägning.

– Flera är redan på väg till andra, nya jobb, säger Kjell Larsson. Det är ingen undergångsstämning här, även om alla förstås tycker att det är tråkigt.

– Visst har det varit tufft och vi är inte riktigt klara än med hur alla uppsägningar ska se ut, men jag tror att allt snart löser sig.

Blir det svårt att på sikt driva företaget med färre anställda måste fler anställas.

– Så resonerar vi i facket i alla fall, konstaterar Kjell Larsson.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.