Industriarbetarnas tidning

186 000 fler jobb på fem år

5 september, 2002

Skrivet av ÅKE LIF

Sysselsättningen i Sverige har ökat betydligt mer än vad som motsvaras av den höga sjukfrånvaron. Det visar LO-ekonomernas rapport ”Hur långt räcker arbetslinjen”, som bygger på en undersökning av sysselsättningen mellan 1996 och 2001.

Antalet personer i arbete ökade under de fem åren med 276 000, motsvarande sju procent. Antalet arbetade timmar ökade med 300 miljoner, vilket motsvarar 4,8 procent. Enligt LO-ekonomernas beräkningar kan alltså bara en tredjedel av sysselsättningsökningen förklaras med att folk skulle ha anställts för att ersätta långtidssjukskrivna. Det innebär att 186 000 fler personer är i jobb i dag än 1996.

LO-ekonomerna har också undersökt hur mycket av den ökade sjukfrånvaron och förtidspensioneringen som kan tillskrivas förändringar i befolkningens sammansättning. Andelen äldre med högre sjuklighet har ökat. Om man räknar bort effekter av att ökad befolkning och ändrad ålderssammansättning bland både kvinnor och män menar LO-ekonomerna att ökningen av antalet utbetalda sjukpenningdagar reduceras med 31 procent.

LO:s chefsekonom Dan Andersson säger i en kommentar att en del av den ökade sjukfrånvaron beror på att det är fler äldre i arbete men att också ökade krav i arbetslivet spelar in:

– Ska fler människor kunna arbeta fram till sin pensionsålder behövs fler reträttjobb eller sänkta krav på de äldre i arbetslivet.

Den ökade nettosysselsättningen innebär också att antalet långtidsarbetslösa minskat i samma takt som den totala arbetslösheten. Sommaren 1997 var 126 000 långtidsinskrivna på arbetsförmedlingen. I maj 2002 var siffran 41 000. LO-ekonomerna ser detta som en seger för regeringens arbetsmarknadspolitik i strid mot ekonomer som velat ta bort anställningstryggheten, sänka a-kasseersättning och löner och som också menat att det inte går att sänka arbetslösheten utan att inflationen tar fart.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.