Industriarbetarnas tidning

Bennet ger inte upp

25 september, 2002

Skrivet av

Igår bröt förhandlingarna mellan Carl Bennet och Avesta Polarit samman. Men det finns fortfarande en strimma av hopp för Degerfors. Bennet har inte gett upp.

Carl Bennet söker efter en lösning som bättre kan tillfredsställa Degerfors ägare, Avesta Polarit.

Tanken är att hitta en tredje part som kan gå in och ta kostnader för Avesta Polarit.

I det förslag som Bennet presenterat ingår två typer av kostnader för Avesta Polarit:Bennet vill att Avesta Polarit skjuter till grundkapital. Bennet tänker sig att de kostnader för nedläggningen av stålverket i Degerfors som Avesta Polarit avsatt plöjs ner i det nya stålbolaget, kallat NDS (Nya Degerfors Stainless). Dessutom vill Bennet att Avesta Polarit står kvar med ett 15-procentigt ägande av NDS i högst tre år. I princip ett lån till Bennet.Bennet vill dessutom att Avesta Polarit köper rostfria stålämnen från Degerfors under en treårsperiod. Under tiden hinner nya Degerfos ställa om från rostfria stålämnen till verktygsstål.
För dyrt, anser Avesta Polarit. Att köpa ämnen från Degerfors under tre år skulle försena infasningen av Sheffield som ska ta över produktionen av stålämnen från Degerfors.

Sheffield har redan idag problem med att få igång produktionen vilket medfört att stålverket i Degerfors tvingats gå upp till femskift för att rädda ämnesförsörjningen inom koncernen. Avesta Polarit hoppas att produktionen i Sheffield ska kunna påbörjas i oktober, men sedan dröjer det upp till ett år innan tillverkningen av godtagbara kvalitéer kan gå för fullt.

Avesta Polarits dilemma är att å ena sidan behöver man stålämnena från Degerfors så länge inte Sheffield har kommit igång på allvar. Osäkerheten är dessutom stor om och när Sheffield klarar att göra de stålkvalitéer som Degerfors varit specialiserade på.

Å andra sidan brådskar infasningen av Sheffield. Företaget har gjort dyra investeringar i den engelska anläggningen och behöver snabbt komma igång med produktionen Pengarna måste börja rulla in så att investeringarna kan betala sig.

Därför står Degerfors i vägen för Avesta Polarits strategi.

Hur mycket Bennets lösning skulle kosta Avesta Polarit är inte känt.

Alternativet för Carl Bennet är alltså att försöka finna en tredje part för att ”hitta en lösning med sund ekonomisk bas” som han säger till Dagens Industri. Den tredje parten – vid sidan av Bennet själv och Avesta Polarit – skulle alltså kunna gå in och ta en del av de finska ägarnas kostnader.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.