Industriarbetarnas tidning

Dödsolyckan i Mönsterås till åklagare

20 september, 2002

Arbetsmiljöinspektionen vill att åklagare undersöker dödsolyckan på Mönsterås bruk den 21 juni. Då omkom 57-årige vedgårdsarbetaren Roland Westin i flisstacken.

Olyckan inträffade på midsommaraftonen. Roland Westin arbetade med att schakta flis med en bandtraktor, som han körde på flisstacken.

Men arbetskamraten som skulle fortsätta jobbet skiftbytet 14.00 fann bandtraktorn tom, med motorn i gång och öppen dörr. En kontroll visade att Westin inte stämplat ut och att hans kläder och cykel fanns kvar.

Då började sökandet. Med hjälp av en räddningshundpatrull hittades Westin 20.45 på kvällen på tre meters djup nere i stacken, kvävd till döds.

Under flisstacken finns två skruvtransportörer som rör sig hela tiden och matar flisen till en transportör som för flisen in i fabriken. Det gör att tomrum – valv – kan bildas inne i stacken, och att rasrisken då är stor.

Olyckan inträffade därför att Westin lämnade bandtraktorn och gick ut på stacken, och då kom in på ett område med hög rasrisk. Varför han gick ut på stacken är okänt, men det ingår bland annat i arbetsuppgifterna att avlägsna eventuella främmande föremål som plast och metalldelar i flisstackarna.

Westin var en mycket erfaren och erkänt skicklig operatör, känd för att inte ta några risker.

I sin rapport är Arbetsmiljöinspektionen kritisk till säkerhetsarbetet, och bruket uppmanas att göra flera förbättringar:

1. En systematisk riskanalys av arbetet, med särskilda åtgärder så att man vet var de som arbetar på flisstackarna befinner sig.

2. Riskområdena i flisstackarna ska vara tydligt markerade – nu finns ingen markering alls.

3. Ventilationen i hytten på bandtraktorn måste bli bättre. Vid olyckan fungerade inte ventilationen. Dessutom kan den höga halten terpener gör att man vill lämna hytten för att få bättre luft.

4. De som kör bandtraktor ska ha personburet larm eller livlina vid arbete i flisstacken

Skärpan i Arbetsmiljöinspektionens kritik understryks av att man beslutat överlämna ärendet till åklagare:

– Vi vill att åklagaren ska undersöka detta, säger biträdande tillsynsdirektör Arne Kristiansson på Arbetsmiljöinspektionen i Växjö.

Varför?

– Man hade inte tekniskt gjort klart var riskområdet fanns, och rutinerna för hur arbetet ska utföras var oklara. Och det är allvarligt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?