Industriarbetarnas tidning

LO skärper tonen om skyddsmaskerna

27 september, 2002

Arbetsmiljöverket anser att LO:s kritik mot verket om skyddsmasker beror på missförstånd. Men LO trappar upp kritiken:

– Arbetsmiljöverket agerar alldeles för långsamt, säger Sven Bergström, ordförande i LO:s kemigrupp (Loke).

LO har i ett långt brev krävt att Arbetsmiljöverket vidtar snabba och omfattande åtgärder för att förbättra standarden på skyddsmasker. Arbetsmiljöverket avvisar kritiken:

– Uppfattningen att vi inte skulle ta frågan om andningsskyddens tillförlitlighet på tillräckligt stort allvar måste bero på ett missförstånd, framhöll verkets sakkunniga Birgitta Carlsson i ett pressmeddelande.

– Vi arbetar kontinuerligt med frågan och ska i oktober försöka förmå Europeiska standardiseringsorganet CEN att skärpa standarderna. Jag kan förstå att LO tycker det går trögt. Men vi måste ha ”ordentligt på fötterna” och det har vi först nu.

Det svaret godtar dock inte LO:s Sven Bergström:

– Detta är ett försök från Arbetsmiljöverket att tona ned frågan. Det är allvarligt att man har den attityden, vi agerar därför att våra medlemmars hälsa hotas. Och den som läser vår skrivelse ser att vi inte alls missförstått.

Däremot anser LO att Arbetsmiljöverkets åsikter kan missförstås, eftersom de är motstridiga:

På verkets hemsida skriver Birgitta Carlsson att kolfilterskydd räcker vid arbete mot isocyanater. Men på de särskilda ämnessidorna om isocyanater finns också hänvisning till en PM ”Åtgärder vid heta arbeten i bilverkstäder” som bland annat säger att andningsskydd utan tryckluftsmatning eller fläktassistans inte är lämpliga vid isocyanatarbetet.

Där finns också en länk till en rapport (International Concensus Report on Isocyanates – Risk assessment and management) som de nordiska arbetsskyddsstyrelserna antagit. Även där konstateras att filtermasker inte ger tillräckligt skydd mot isocyanater.

– Det är rimligt att man bara har en åsikt om vad som är rätt skyddsnivå, konstaterar Sven Bergström syrligt. Och den åsikten – upprepar han – måste vara att det inte räcker med kolfiltermask vid isocyanatarbete.

Att Arbetsmiljöverket ändå vidhåller sin åsikt att det räcker med kolfiltermask är särskilt upprörande nu när man genom egna undersökningar fått bekräftat att kraven måste höjas på vanliga masker:

– Vi kan göra som engelsmännen: De har sänkt sin skyddsfaktor från 500 till 50 – skyddsfaktorn anger hur många gånger en mask tar ner föroreningen till rätt nivå.

LO kräver också att EU-kommissionen underrättas, och att Arbetsmiljöverket gör en ny marknadskontroll av skyddsmasker:

– Vi kräver att man testar maskerna i praktiken, att man ser efter att de faktiskt fungerar och uppfyller de krav som redan finns. Det duger inte att bara hänvisa till det europeiska standardiseringsarbete där det tar flera år att åstadkomma en förändring – något måste hända nu.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?