Industriarbetarnas tidning

Statsråd och fack i oktobermöte om Hässleholm

20 september, 2002

Den tredje oktober möter facken Mona Sahlin och Thomas Östros om isocyanatforskningen i Hässleholm. Men nedläggningen pågår och drabbar redan det internationella arbetsmiljöarbetet.

Forskarna i Hässleholm får inte åka till ett möte den 25 september i Toronto då Internationella Standardiseringsorganisationen (ISO) ska diskutera standarder för mätning av isocyanater i luft.

– En av metoderna som ska beslutas om är vår metod. Men om diskussion och frågor uppkommer måste dom naturligtvis kunna bemötas för att ISO ska kunna ta ställning, konstaterar docent Gunnar Skarping.

Han fick beskedet i torsdags, då företrädare för Lunds universitet besökte Hässleholm och gick igenom olika praktiska sidor av avvecklingen. Det mötet fick Metalls avdelning 17 att protestera kraftigt mot universitetsledningen.

– Agerandet är skamlöst, säger man i ett uttalande, och kritiserar ledningen för att göra ” en direkt attack mot svensk fackföreningsrörelse”.

När Dagens Arbete frågade rektor Boel Flodgren om hon inte kunde avvakta med nedläggningen, med hänvisning till konferensen i Toronto och mötet mellan statstråd och fack i oktober, blev svaret dock ett blankt nej.

– Inget kan få oss att avbryta avvecklingen. Vi har fått så många löften så länge, och har nu ett stort ekonomiskt underskott på grund av att vi litat på dem.

Men varför denna snabbavveckling, när situationen för forskningen i Hässleholm kan vara förändrad om bara någon vecka?

– Denna avveckling är inte snabb. Vi har hållit på med frågan i flera år, understryker Boel Flodgren.

ISO-mötet i Toronto är fortsättningen på ett från början svenskt initiativ. 1997 skrev Arbetarskyddsstyrelsens dåvarande generaldirektör Bo Bylund till EU-kommissionen. Han uppmärksammade EU på resultaten av de nya mätmetoderna i isocyanatforskningen och föreslog att EU skulle stödja fortsatt forskning och dessutom verka för en standardisering av mätmetoder.

Detta internationella arbete har sedan rullat på. Exempelvis enades de nordiska arbetarskyddsstyrelsernas förra året om rader av krav på åtgärder och ny forskning om isocyanater. De europeiska industrifacken, där Industrifacket, Metall och Byggnads bedriver sitt internationella samarbete, antog i juli ett europeiskt handlingsprogram mot isocyanater.

– Detta internationella arbete utgår från isocyantforskningen i Hässleholm. Vi vill ha deras mätmetoder både som europisk och internationell standard, säger Rolf Ählberg, som arbetar med isocyanatfrågorna för Nordiska Metall.

– Vi har kämpat för att få till stånd just sådana beslut som man ska till att ta i Toronto, men som nu hotas. Och läggs forskningen ned slås benen undan fullständigt för oss: Våra krav bygger ju på vad dessa forskare får fram.

Ählberg understryker att det inte bara handlar om svensk arbetsmiljö.

– Näringsdepartementets egen utredning konstaterade ju att denna forskning är internationellt ledande. Torontokonferensen visar vad det betyder i praktiken.

Mötet mellan facken och statsråden om isocyanatforskningen var utlovat till slutet av september.

Varför först i oktober?

– Det var svårt att hitta en lucka i kalendrarna helt enkelt, säger Stefan Stern, informationschef på näringsdepartementet och den som förmedlat inbjudningarna.

– LO, Metall, Byggnads och Industrifacket har sagt att de kommer. Och då kan man diskutera hur vi ska gå vidare.

När Dagens Arbete berättar om hur nedläggningen nu forceras och bland annat drabbar ISO-konferensen i Toronto finns dock inget mer besked att ge:

– Jag kan inte kommentera dessa enskilda saker.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?