Industriarbetarnas tidning

Stöldanklagad sparkades utan bevis

26 september, 2002

Skrivet av ÅKE LIF

En anställd på Elektrokoppar i Helsingborg har avskedats sedan företaget misstänkt honom för stöld. Men misstankarna är löst grundade, och Metall anser att det saknas saklig grund för uppsägning. Därför har Metall stämt Elektrokoppar inför Arbetsdomstolen.

I våras försvann ett parti koppar från företaget. Stölden polisanmäldes, men företaget ansåg inte att man behövde avvakta polisens utredning utan pekade ut en anställd som skyldig och avskedade honom med omedelbar verkan.

– Det är givetvis rimligt att se vad en polisutredning ger innan man tar ställning, säger Leif Dahl, ombudsman på Metalls avdelning 31 i Helsingborg. Och jag känner inte till att det ska finnas något som stöder företagets påståenden. En allmän misstanke kan inte vara saklig grund för uppsägning.

Metallklubben vid Elektrokoppar och Helsingborgsavdelningen har haft tvisteförhandlingar med företaget, men de har varit resultatlösa. Facket har ogiltigförklarat uppsägningen, företaget har stått fast. Ärendet har därmed gått vidare till förbundet centralt.

I stämningsansökan till arbetsdomstolen har Metalls förbundsjurist Bo Villner dels krävt att den anställde får tillbaka jobbet, dels yrkat att han får ett skadestånd på 150 000 kronor.

Bo Villner skriver i stämningsansökan att ”skadeståndet ska sättas högt, särskilt med tanke på att avskedandet innehåller kränkande beskyllningar om brottslig verksamhet”.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen