Industriarbetarnas tidning

Tio miljoner ger nya jobb till Kiruna

6 september, 2002

Skrivet av CHRISTINA BARBÄCK

Med en välbehövlig duns landar 10 miljoner kronor i Lannavaara i Kiruna.

Regeringen lättar på plånboken och hoppas på nya jobb.

– Vilket erkännande, säger Tomas Lundmark, ombudsman i Industrifacket, avdelning 22.

Redan nästa år ska ett Kunskapshus i Lannavaara i Kiruna stå klart. Tio företag är tänkt att rymmas under det nya taket där inte minst stenhantverk kommer att ta en central plats.

Samtidigt drar Luleå Tekniska universitet igång en treårig yrkeshögskoleutbildning inom området ädelsten i Lannavaara. Detta hänger till stor del ihop med framgången för Kristallens stensliperi AB som startades 1982. Stensliperiet producerar och formger norrbottniska stensmycken.

Lannavaaras utveckling som ort kretsar kring stensliperiet vars produkter blivit ett välkänt adelsmärke för såväl Lannavaara som Kiruna.

– Jag är verkligen glad, säger Tomas Lundmark, pengarna är ett erkännande av verksamheten och hur skickliga de är i Lannavaara, säger Tomas Lundmark.

– Det betyder oerhört mycket för Kiruna också, självklart tycker jag att det är rätt att satsa på företag även om de ligger avsides i skogen. Och Lannavaara, det är just en by några mil nordost om Kiruna, med inte många hushåll. Det är helt enkelt i utkanten av Sverige.

Med lite tur blir regeringens satsning på Kunskapshuset ett motsvarande centrum för kunskap om mineraler som det som redan finns i Skellefteå, menar Lundmark.

– Kompetensen finns, det är klart. Till och med regeringen har ju insett det, säger han.