Industriarbetarnas tidning

Vart tredje kongressombud har smugglat

1 september, 2002

Skrivet av

Mer än vart tredje ombud vid Pappers kongress har någon gång smugglat sprit eller cigaretter på jobbet.

Detta enligt en enkät som Dagens Arbete gjort bland kongressombuden. Förbundsordförande Sune Ekbåge förvånas över omfattningen.

– Jag tar definitivt och kraftfullt avstånd från ett sådant beteende. Jag hoppas att de är medvetna om vilka risker de tar. Att smuggla innebär saklig grund för uppsägning.

– Vår bransch är omgärdad med hårda regler, vilket är nödvändigt med tanke på att fabrikerna ofta besöks av utländska lastbilar och båtar.

Det fanns annat i Dagens Arbetes enkät som bekymrade Ekbåge. Bland annat ansåg hela 68 procent av de svarande att kvinnorna inom Pappers har tillräckligt mycket att säga till om.

– Den kvinnliga representationen är ett av våra stora bekymmer. Det måste till åtgärder som stimulerar tjejer att bli fackligt aktiva.

– Utvecklingen har gått bakåt. För ett par år sedan hade vi tre, fyra kvinnor som avdelningsordföranden. Idag är det inga.

– Förhoppningsvis ska vi kunna etablera ett kvinnligt nätverk som kan ge stöd och uppmuntran åt kvinnor som tar fackliga uppdrag.

Enkäten visade också att nästan var tredje ombud – 31 procent – någon gång varit arbetslös.

– En överraskande hög siffra, säger Sune Ekbåge. Den har troligen sin förklaring i de stora nerdragningar som gjordes i vår bransch i slutet av 80-talet.

Pappers pågående kongress bär internationella förtecken. Därför gladde det Ekbåge att över hälften av ombuden – 56 procent – umgås med invandrare från något icke-nordiskt land.

– Mycket positivt. Det gläder mig.

Enkäten visade också att 8 procent av ombuden har varit sjukskrivna för utbrändhet någon gång.

Nästa kongressperiod blir sannolikt den sista för den nuvarande ordföranden Sune Ekbåge. På frågan om vem ombuden vill se som Ekbåges efterträdare svarade de flesta – Sune Ekbåge. Trots att han faller för åldersstrecket.

– Det är mycket värmande att känna detta starka stöd, men det vore en stor otjänst för förbundet om vi inte nu under kommande kongressperiod såg till att ta fram en ersättare.

Det mest populära namnet vid sidan av Ekbåge själv var Lars-Göran Johansson, Grycksbo, Mats Jutterström, Iggesund och förbundets avtalssekreterare Lennart Olovson. Ytterligare 24 namnförslag fick ströröster, däribland den enda kvinnan i förbundsstyrelsen, Carin Magnusson-Fernlund, Iggesund.

189 av 193 tillfrågade kongressombud deltog i enkäten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.