Industriarbetarnas tidning

Arbetets Museum prisar Kent Klich

23 oktober, 2002

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Fotografen Kent Klich, välkänd medarbetare i månadsmagasinet Dagens Arbete, har tilldelas ett av Arbetets Museums dokumentärfotopris. Nytt för i år är ett pris för ungt fotografi.

Arbetets Museum instiftade ifjol dokumentärfotopriser. I år delar fyra pristagare på 110 000 kronor.

– Ett hedrande erkännande efter många års arbete. Det är roligt att bli sedd och uppskattad för det man gör, utbrister Kent Klich som prisas med 50 000 kronor i kategorin fotografi.

Han belönas för ett långsiktigt arbete som präglats av ett socialt engagemang för utsatta människors rätt till värdigt liv. Hans arbete har de senaste åren resulterat i ett flertal artiklar, böcker och utställningar i Sverige och utomlands, menar juryn. Som även anser att Kent Klich fungerar som en mentor och inspiratör för många andra fotografer.

Kent Klich berättar att några av drivkrafterna i arbetet är att försöka förstå och nyansera bilden av människan. Ett exempel är när han under flera år följde Beth, en dansk prostituerad kvinna. Han har även fotograferat gatubarn i Mexico och hivpositiva barn i Rumänien.

Vad ska du göra för prispengarna?

– De går rakt in i mina projekt. Jag får tid och möjlighet att koncentrera mig ännu mer på dem, säger han.

Emma Larsson är en ung tjej som går på Nordens fotoskola. Arbetets museum belönar henne med 10 000 kronor i kategorin ungt fotografi. I hennes bilder finns något mer än det man vanligen ser, menar juryn.

– Det är kul att priset inrättats och att någon ung och lovande fotograf också kan uppmuntras, säger Göran Widerberg, bildredaktör på Dagens Arbete och jurymedlem.

Karin Becker, professor i bildpedagogik vid Konstfack i Stockholm, får 25 000 kronor för att hon genom studier, publikationer, undervisning och handledning fördjupat kunskaperna om bildjournalistik i olika massmedia.

Även Johan Ehrenberg tilldelas 25 000 kronor. Han har som grundare och chefredaktör för tidskriften och medieföretaget ETC givit bildjournalistiken ett forum under de senaste tre decennierna.

Samtliga priser delas ut vid ett dokumentärfotoseminarium på Arbetets museum i slutet på november.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.