Industriarbetarnas tidning

Beställningsstölder på Volvo

8 oktober, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Tio anställda i Eskilstuna riskerar jobben. De har medverkat i stölder för tiotals miljoner kronor från Volvo Parts reservdelslager.

Under det senaste året har polisen haft misstankar om att allt inte står rätt till på Volvo Parts reservdelslager i Eskilstuna. I juni bekräftades misstankarna. En stor stöldhärva började nystas upp.

Reservdelar, hytter och motorer till anläggningsmaskiner har stulits av anställda och slussats vidare till beställare utanför Volvo.

I dagsläget är tio anställda, varav nio metallare, misstänkta för inblandning i härvan. Ytterligare tio personer utanför Volvo är misstänkta.

– Alla utanför har någon form av rörelse där man säljer delar eller är entreprenör, säger Börje Carlsson, polisinspektör i Eskilstuna.

Utredningen gäller åren 1998 till 2000. Stölderna kan ha pågått längre. Polisen vet inte hur stora värden det har stulits för. Men stöldgods värt nästan 13 miljoner kronor har hittats på tre olika platser i Eskilstunatrakten.

– Det är vad som funnits i lager, men det mesta har stulits efter beställningar, så vi vet inte hur många miljoner det rör sig om totalt, säger Börje Carlsson.

De nio metallarna har suttit häktade eller anhållna. Samtliga misstänkta anställda har, enligt facket, erkänt att de stulit. Och sannolikt förlorar samtliga sina jobb. Facket har inte bedömt att deras anställningar går att försvara, eftersom stöld är saklig grund för uppsägning.

Metall kommer dock i nästa vecka att förhandla för ett par av de misstänkta och lyfta fram att det i vissa fall funnits förmildrande omständigheter.

– Alla har inte varit med i någon liga, någon kan ha varit omedveten om vad han hjälpt till med. Men jag vet inte vad vi kan komma fram till i förhandlingarna, säger Kent Lindblom, huvudskyddsombud för Metall på Volvo.

På Volvos reservlager arbetar 170 anställda. En dålig stämning och mycket rykten har spridits på arbetsplatsen sedan stöldhärvan började nystas upp i somras.

– Många har blängt snett på varandra. Det har varit mycket jobbigt, förhoppningsvis blir det bättre nu, säger Kent Lindblom.

Stölderna har skett kvälls- och nattetid och har kunnat genomföras på grund av dålig säkerhet vid Volvo. Dels har lastbilar kunnat köras fram till det inhägnade område som lagret ligger på. Dels har Volvo haft utrymmesproblem, och därför haft sitt lager utspritt i flera olika byggnader.

Polisen räknar med att förundersökningen kan vara klar i början av november.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?