Industriarbetarnas tidning

Facket fann 17-åring i nattlaget

1 oktober, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

När två grafiker på Repetita skulle sägas upp upptäckte facket att en hade jobbat natt trots att han bara var 17 år. Nu väntar rättegång för företagets vd för brott mot arbetsmiljölagen.

Det var när tryckeriet Repetita i Bollebygd ville säga upp två grafiker som det olagliga nattarbetet uppdagades.

Företaget gick dåligt ekonomiskt och försökte rädda situationen genom att säga upp två grafiker på grund av arbetsbrist. Men bara några månader tidigare var det full snurr i tryckeriet, arbetsdagarna var långa och ett nattskift infördes. 17-åringen fick ingå i nattgänget.

Ombudsman Lennart Nilsson förhandlade om uppsägningarna och pratade då med de båda uppsagda. I samband med förhandlingarna gick han även igenom de båda grafikernas tidrapporter.

– En av killarna hade inte fyllt 18 år och ändå jobbat natt, 15 nätter, konstaterade Lennart Nilsson.

Han såg att företaget brutit mot arbetsmiljölagen. Där står att man måste ha fyllt 18 år för att få arbeta mellan klockan 23 och 06 på natten. Lennart Nilsson vände sig då till Arbetsmiljöinspektionen, som i sin tur polisanmälde företaget.

Åklagare har nu utrett fallet. Repetitas dåvarande vd är åtalad för brott mot arbetsmiljölagen. Enligt åklagaren anser vd:n att nattarbetet var ett misstag. Det var mycket att göra på tryckeriet och man hade glömt att kolla 17-åringens födelsedatum. Vd:n påpekar också att den unge mannen är 17 år och 11 månader när han jobbar sina nattpass.

Datum för rättegången vid Borås tingsrätt är inte ännu fastställd. Påföljden för brottet kan bli böter.

Personalminskningen kunde dock inte rädda Repetita, som sedan dess gått i konkurs.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.