Industriarbetarnas tidning

’Hälsan beror på klass och kön’

23 oktober, 2002

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Belastningsskadorna ökar bland arbetare, och det är främst äldre kvinnor som drabbas. Bland tjänstemän syns ingen ökning alls, enligt en LO-utredning.

Även den psykiska ohälsan i arbetslivet fortsätter att öka, och även där drabbas arbetare hårdast.

– Det handlar främst om en klass- och könsfråga. All forskning visar att hög och ensidig belastning, fysiskt tungt arbete och stress samt små möjligheter att påverka arbetssituationen ökar risken för belastningsskador. Det säger Sven Nelander, välfärdsutredare på LO.

Yrken i anslutning till löpande band inom industrin, inom handeln, fastighetsskötsel samt transportyrken är mest utsatta.

– I den här studien har vi tittat på de senaste två åren, och då har vi inte sett någon ökning alls bland manliga tjänstemän, säger Sven Nelander.

Rapporten är inte indelad på sektorer, men Sven Nelander drar ändå slutsatsen att till exempel industriarbetare och anställda inom offentlig sektor drabbas lika mycket när det gäller belastningsskador.

– Jag är säker på att kvinnor inom industrin har det lika illa som kvinnor i kommunala sektorn, säger han.

Men det är inte bara belastningsskadorna som ökar bland arbetare. Även sömnbesvär och en känsla av oro och ångest ökar. De här problemen märks även bland tjänstemän.

Siffrorna som LO presenterar bygger på intervjuer på med ungefär 7 000 personer.

Just nu pågår den europeiska arbetsmiljöveckan. Temat är psykosocial arbetsmiljö. LO har genomfört en enkät där drygt 3 000 skyddsombud deltagit. Omkring 73 procent av skyddsombuden uppger att ohälsan på arbetsplatserna ökat de senaste tre åren, som en följd av stress. 86 procent av dessa menar att stressen beror på för stor arbetsbelastning.

Ulla Lindqvist, LO:s andre vice ordförande, anser att arbetsmiljölagen måste bli tydligare:

– LO kräver att arbetsmiljöverket utfärdar en övergripande föreskrift om psykosociala hälsorisker och arbetets organisation, säger hon.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.