Industriarbetarnas tidning

Jobb till nära hälften trots nedläggning

30 oktober, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Snart har den sista hjullastaren monterats i Eskilstuna. Men alla anställda blir inte av med jobben. Nära hälften av de berörda metallarna har fått fortsatt jobb på Volvo.

För ett år sedan blev Volvos planer på att flytta produktion av hjullastare från Eskilstuna till Arvika kända. Det var ett glatt besked för de anställda i Arvika. Men dystert för de 125 anställda som berördes av flytten i Eskilstuna.

Långt i från alla på Volvo i Eskilstuna har dock blivit av med sina jobb. Facket och företaget har arbetat tillsammans för att hitta jobb eller utbildningar åt de anställda. Närmare 90 personer har fått klart med jobb eller utbildning.

En stor andel får arbeta kvar på Volvo. Omkring fyrtio av de närmare hundra metallare som varslats har fått nytt jobb på andra enheter, Volvo CE Components och Volvo Parts.

– Det är ett rätt så skapligt resultat, även om vi ännu inte hittat något åt alla, säger Bo Karlsson Löfroth, sekreterare i metallklubben på Volvo i Eskilstuna.

Dessutom har omkring 25 personer klart med utbildningar, varav många går en CNC-utbildning som ökar chanserna att få fortsatt jobb på Volvo. Ytterligare några personer har pensionerats, och några har hittat jobb på andra företag.

Endast två anställda har valt att flytta med Volvos produktion till Arvika.

Fortfarande kvarstår också närmare 20 personer som ännu inte vet vad de ska göra när den sista hjullastaren monteras i Eskilstuna om ett par månader.

– För många som har jobbat länge och är i femtioårsåldern har det varit svårt att hitta en utbildning eller ett jobb. Men vi jobbar på för att hitta lösningar, säger Bo Karlsson Löfroth.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.