Industriarbetarnas tidning

Kiruna söker livet efter gruvan

31 oktober, 2002

Skrivet av ÅKE LIF

I ett stort EU-stött projekt har en företagsgrupp i Kiruna lagt fram en rapport om verkstadsindustrins framtid i kommunen.

Men facket har ännu inte varit med i arbetet:

– Ingen har kontaktat oss, säger Daniel Eneslätt, ombudsman på Metalls avdelning i Kiruna.

Börje Granlund, konsult som utarbetat rapporten, konstaterar:

– Kanske har det varit fel av oss att inte ta med facket redan från början. Nu ska vi rätta till det och försöka få till stånd ett möte så fort som möjligt så att facket också kommer med i projektet.

Bakgrunden till att 13 företag inom verkstadssektorn gått samman i samverkansprojektet North Gate är den osäkra framtiden för Kiruna. Verkstadsindustirn och hela kommunen är alltför beroende av LKAB. Eftersom gruvhanteringen inte har så lång tid kvar att leva, kanske inte ens tio år till, är det nödvändigt att förbereda sig redan nu.

– Kommunen behöver flera ben att stå på, säger konsulten Börje Granlund.

De 13 företagen har drygt 100 anställda och en omsättning på sammanlagt omkring 130 miljoner kronor. North Gate-projektet bekostas av EU, Norrbottens län, Kiruna kommun och företagen själva.

Konsultfirman Lynx & Partners har i intervjuer arbetat med att ta fram underlag för samverkan mellan företagen och idéer om framtida produktion och marknadsföring.

Samverkan har redan gett konkret resultat, exempelvis vad gäller gemensam upphandling. Samordnade inköp av energi och annat kan sänka kostnaderna. En lista på tolv förslag till åtgärder finns med i rapporten. Bland annat vill man etablera Kiruna som Sveriges skotercentrum.

– Det finns ett antal företag som på olika sätt har anknytning till skotrar, säger Börje Granlund. Där ska det gå att uppnå synergieffekter. Kommunen och turistnäringen är också intresserade.

– Genom kopplingen till LKAB finns det en hel del unika produkter. Saker som varit tillverkade för gruvan, till exempel specialbyggda fordon, kan det finnas andra användningsområden för. Ett företag som tillverkar en sorts anordning som gör att inte rullbanden hoppar av exporterar nu sina produkter till andra kunder än gruvor.

Den rapport som nu presenterats är den första i North Gate-projektet. Nu vill Börje Granlund engagera fler i framtidsdiskussionen:

– Det här gäller ju hela kommunens framtid, det finns stora problem men också stora möjligheter. Därför är det viktigt att ingen känner sig vid sidan av.

– Vi ska bjuda in till samtal. Och jag ska kontakta facket med en gång, säger Börje Granlund, tidigare bland annat socialdemokratiskt kommunalråd i Övertorneå.

Metalls Daniel Eneslätt är trots allt nöjd:

– Visst är det dumt att vi inte varit med från början. Men efter det här verkar man ju väldigt angelägen att träffa oss, och det är bra.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?