Industriarbetarnas tidning

Marknaden gick emot Kommunal

22 oktober, 2002

Skrivet av

På avtalskonferenserna vägde det jämt. Hälften ville säga upp tredje avtalsåret, hälften ville behålla avtalet. Ändå valde Kommunal att säga upp avtalet.

Det tyder på att förbundsledningen – trots det jämna utfallet på konferenserna – känner av ett omfattande missnöje bland medlemmarna.

Avståndet till industriarbetarna har varken ökat eller minskat under senare år. Visserligen talar Kommunals ledning då och då om att avståndet till verkstadsarbetarna måste minska (en kommunalare tjänar i dag 84 procent av en genomsnittlig verkstadsarbetares lön). Men inom ramen för LOs samordning fick kommunalarbetarna något mer än övriga grupper i 2001 års avtal.

Det är i stället tjänstemännens löneutveckling som Kommunal mer och mer sneglar på.

Kommunalarna har fog för missnöjet. De har halkat efter tjänstemannagrupper inom kommuner och landsting som under senare år haft arbetsgivarnas öra.

I kommunerna ökade i fjol exempelvis sjuksköterskorna i Vårdförbundet sina löner med i snitt 6,6 procent, mot kommunalarnas 3,9. Även tjänstemännen i SKTF har fått större procentuella påslag än Kommunals medlemmar.

Medlemmarnas missnöje med lönerna bottnar i det avtal Kommunal tecknade 1993. Det var då lönekampen på allvar skulle flyttas ner på lokal nivå.

Kommunalarna mindes 1980-talet, då löneglidningen i den privata sektorn drog iväg och lämnade de offentliganställda efter sig. Med 1993 års avtal skulle kommunalarna de kunna knapra in på de privatanställdas försprång. Lönetrappan togs bort, och genom att släppa loss de lokala förhandlingarna hoppades Kommunal kunna fånga in marknadsvindarna och få fart på löneökningarna.

I stället blev det tvärtom. Den statsfinansiella skuldsaneringen efter valutakrisen drabbade kommuner och landsting hårt.

Men det var inte det enda problemet för Kommunals lokala förhandlare. Deras avtal saknade nämligen de hårda skrivningar om inflytande som skulle ha gjort det möjligt för dem att ta en match om kronorna kring förhandlingsbordet.

När sedan marknadskrafterna svepte in över den offentliga sektorn så var det tjänstemannagrupperna som fick vinden i ryggen – inte Kommunals medlemmar. När sjukhusen skrek efter sjuksköterskor steg sjuksköterskorna löner – inte undersköterskornas.

Mest var arbetsgivarna beredda att betala inhyrda sjuksköterskor och läkare. Kommunals medlemmar kunde i stort sett bara se på.

När kommuner och landsting anställde kommunalarbetare var det inga marknadslöner som erbjöds, utan oftast avtalets lägsta lön. Kommuner och landsting rekryterade kommunalarbetare till avtalslöner – något mycket sällsynt inom den privata industrin där ytterst få avlönas efter avtalets lägsta lön. När de låga ingångslönerna ska rättas till, ja då dräneras de lokala potterna.

Missnöjet har pyrt länge inom Kommunal. För förbundsledningen gällde det ”nu eller aldrig”.

Här lurar både risker och möjligheter.

Kommunal riskerar att reta upp kompisarna inom LO-familjen. I synnerhet Handels och Industrifacket med stora lågavlönade kvinnogrupper. Kommunals avtalsuppsägning komplicerar livet för Ninel Jansson och Leif Ohlsson. Hur ska de möta sina lågavlönade medlemmar som hänvisar till Kommunals manifesterade kampvilja?

Kommunal riskerar också sammanhållningen inom LO-familjen inför 2004 års avtalsrörelse. Men det priset är förbundet kanske berett att ta. Kommunal känner att de har de politiska vindarna i ryggen. I politiken ryms möjligheterna.

Kanske stämningen inom LO-familjen betyder mindre för Kommunal om de känner att de har politikerna med sig i en satsning på en offentlig sektor som inom det närmaste årtiondet står inför stora rekryteringsbehov. Är det något som tilltalar fackliga förhandlare är det ett klimat med hög efterfrågan av arbetskraft.

Kommunal hänvisar ofta till hur deras lönekrav har stöd från politiker och allmänhet. I den debattartikel förbundsordförande Ylva Thörn publicerade i Svenska Dagbladet samma dag som förbundsstyrelse sade upp tredje avtalsåret heter det: ”Drömmarna om de goda välfärdstjänsterna förblir blott drömmar om ingen vill jobba med dem i framtiden. När Kommunal skärper sin lönekamp är detta också en kamp för att göra äldreomsorgen och andra vårdyrken till en framtidsbransch”.

Kanske var det inte så riskabelt att säga upp avtalet bara månaden efter ett val där välfärdsfrågor tog stor plats samtidigt som ett skattesänkarparti som moderaterna gjorde ett historiskt katastrofval? Valvindarna känns ännu ljumma.

Men nästa år? Vad skulle hänt med valets välfärdslöften om den osäkra världsekonomin skulle göra en oförutsägbar störtdykning, exempelvis till följd av ett anfall på Irak med stigande oljepriser?

För Kommunal var det därför mer lägligt att ta en avtalsstrid nu än nästa år. Stridsviljan bland många medlemmar är säkert på topp.

Frågan är vad som händer inom andra förbund. I synnerhet förbund med många lågavlönade kvinnor. Eller förbund som känner sig ”felavlönade”, som Byggnads och Elektrikerna.

Kommunal kan få efterföljare.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

Facket: Här förväntar sig folk löneökningar

På Skandinaviska byggelement går fabriken för högtryck, trots coronakris.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.