Industriarbetarnas tidning

Mildrad dom för Abdelkader

18 oktober, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Abdelkaders slarv på jobbet startade en brand. Han fälldes i tingsrätten, men nu mildras straffet i hovrätten. Själv är han ändå besviken.

– De stressade på och skrek ”håll käften”. Och så är det jag som får böter.

Dagens Arbete har tidigare berättat om Abdelkader Fettouhi, som i slutet av 1990-talet var anställd på ett verkstadsföretag i Stockholmstrakten med över 20 anställda.

Han fick sparken efter att ha startat en brand på företaget. Gnistor från vinkelslipen han arbetade vid hamnade i en hink med lacknafta och elden spred sig. Abdelkader försökte släcka, men brandsläckaren fungerade inte. Branden orsakade skador för cirka tre miljoner.

Företaget skyllde branden på Abdelkader. Bland annat hävdade verkstadschefen att hinken med lacknafta alltid skulle stå i ett särskilt rum och att Abdelkader upplysts om detta. Andra vittnen hävdar att hinken alltid stått där den gjorde när elden startade.

Polis och åklagare gick på företagets linje och åtalade Abdelkader för grov allmänfarlig vårdslöshet. Han dömdes i tingsrätten. Som dock samtidigt slog fast att det inte fanns ”synnerliga skäl” för att han skulle ersätta skadorna branden orsakat. Därmed slapp han de miljonskadestånd han hotats av.

Både tingsrätten och hovrätten har valt att gå på Abdelkaders uppgift att hinken inte brukade förvaras i ett särskilt rum. Men det vänds samtidigt emot honom i domen. Eftersom Abdelkader visste var hinken stod borde han ha varit mer försiktig, slår rätten fast.

Hovrätten, där fallet nu avgjorts, anser dock inte att Abdelkaders vårdslöshet var ”grov” och sänker därför straffet till 70 dagsböter. Hovrätten betonar också att arbetsmiljön i företaget inte varit bra. Men det friar alltså inte Fettouhi helt. Domstolen skriver:

”Varken bristerna i säkerhetersrutinerna på arbetsstället eller det förhållandet att han beordrats att genast utföra kapningsarbetet kan anses medföra att han inte i möjligaste mån borde ha förvissat sig om att det arbete han utförde skulle ske så riskfritt som möjligt”.

Abdelkader anser fortfarande att han är oskyldig. Arbetsmiljön var generellt dålig på företaget och det gick inte att ifrågasätta cheferna, menar han.

– Det är så orättvist. Det var en hemsk miljö. Det var inte bara den där hinken. Det brukade ligga färg på golvet och det var lågt i taket och rökigt. De stressade på och skrek ”håll käften”. Och så är det jag som får böter.

Enligt arbetsmiljölagen är arbetsgivaren huvudansvarig för arbetsmiljön på ett företag. Men det betyder inte att anställda helt kan avsäga sig ett personligt ansvar, i synnerhet inte vid arbeten som är uppenbart förenade med risker. Det säger Erik Danhard, arbetsrättsjurist på LO-TCO Rättsskydd. Han anser ändå att tingsrättens dom var för hård, och pekar på att säkerhetstänkande och arbetsmiljörutiner helt saknats på Abdelkaders arbetsplats.

– Det var bra att hovrätten såg detta, säger Erik Danhard.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.