Industriarbetarnas tidning

Psykiska faktorer farligare än fysiska

25 oktober, 2002

Skrivet av ELISABET HOFF

Dåligt ledarskap och slimmade organisationer är huvudorsakerna till de skenande långtidssjukskrivningarna. Den slutsatsen drar Industrifacket i Halland efter en enkätundersökning på 17 företag.

– Vad vi misstänkt länge har vi nu fått ner på papperet, säger Keld Pedersen, ombudsman på avdelning 5 som kan konstatera att lösningen på ohälsoproblemet till stor del finns ute på arbetsplasterna.

Av de tillfrågade svarar 85 procent att de gått till arbetet trots att de känt sig dåliga. De flesta uppgav psykiska och ekonomiska orsaker till att de kände sig dåliga.

Bara åtta procent svarade att värk var orsaken.

– Arbetsmiljön har blivit sämre igen, men nu är det den psykosociala miljön mer än den fysiska som gör folk sjuka, säger Keld Pedersen.

– Tajta organisationer kräver mer av dem som har sitt jobb kvar. Grupptrycket gör sitt till; du kan inte vara borta för då får andra mer att göra. Och när du kommer hem har du kanske fullt upp med att skjutsa barn till fotboll eller annat. Hela samhället har blivit mer stressande. Karensdagar verkar ha en ganska liten betydelse i det hela.

Svaren i enkätundersökningen visar också på att arbetsledningar och chefer är dåliga på att lösa problem och att ge anställda bekräftelse på sina arbetsinsatser. På frågan om någon tar tag i problem svarar 64 procent ”ibland”, 22 procent ja och tio procent nej. 35 procent tycker inte att alla på arbetsplatsen behandlas rättvist och med respekt medan 42 procent svarar ”vet ej” och 23 procent ja.

Keld Pedersen är inte förvånad.

– Dagens ledarskap är lika dant som på sextiotalet. På den fronten har det inte hänt mycket. Chefer rekryteras utifrån hur lojala de är, det vill säga ställer upp på övertid och inte kritiserar. De blundar för konflikter eller till och med föder dålig stämning.

– Många arbetsgivare bjuder på kalas och ger julklappar och tror att det är bra personalpolitik, men det räcker inte.

Med enkäten som bakgrund kommer avdelningen under hösten och våren att jobba med handlingsplaner ute på arbetsplasterna.

Sammanlagt 440 personer har svarat på enkäten. Det är enligt Keld Pedersen tillräckligt för att utgöra ett statistiskt säkert underlag.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.