Industriarbetarnas tidning

Sydostpress minskar med 50

16 oktober, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Tidningen Barometern-Oskarshamns-Tidning, OT, i Kalmar drabbas värst när ägarna, Sydostpress, planerar nedskärningar.

Totalt handlar de om 50 personer på Sydostpress tre tidningar, varav hälften på Barometern-OT. De andra två är Blekinge Läns Tidning, BLT i Karlskrona samt Smålandsposten i Växjö.

Beskedet till Barometern-OT:s 137 anställda var inte oväntat.

– Nej, vi har vetat om det här en längre tid. Att det skulle röra sig om så många av oss kom däremot som en överraskning, säger grafikernas klubbordförande Lars Schertel.

Nedskärningarna beror huvudsakligen på en vikande annonsmarknad, något som påverkar alla tre tidningar. BLT kommer att minska med tio personer och resterande 15 drabbar då Smålandsposten. Alla tre tidningarna trycks i Karlskrona.

Nedskärningarna kommer att drabba både redaktion, annonsavdelning och administration. Tryckarna, som trycker alla tre tidningarna i Karlskrona, klarar sig troligtvis bäst.

Hur många det blir på varje avdelning är ännu inte klart. Förhandlingarna börjar i slutet av november.

Kommentera

Håll dig till ämnet och håll en god ton. Det kan dröja en stund innan din kommentar publiceras. Dela gärna artikeln så kan fler delta i debatten! E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.