Industriarbetarnas tidning

Två fack vill bli ett

24 oktober, 2002

Skrivet av

Metall och Industrifacket planerar att gå samman. Det nya förbundet skulle få en halv miljon medlemmar.

Tidigast 2004 fattas beslutet av förbundens respektive kongresser. Men först ska förutsättningarna för ett samgående – eller ett nära samarbete – kartläggas under ledning av Kommunals förre avtalssekreterare Jan Sjölin. Hans arbete ska vara klart i oktober nästa år.

– Det här kan bli bra för industriarbetarna, säger Göran Johnsson, Metalls förbundsordförande.

-Vi får bättre förutsättningar att bedriva ett bra lokalt fackligt arbete till lägre kostnad. På så vi blir vi ett stark fackförbund inom industrin.

Johnsson tror inte att Metall riskerar att förlora sin profil.

– Nej, inte alls. Vår profil är att vara ett starkt industrifackförbund. Det kommer också att prägla det nya förbundet – om det nu kommer till.

Närmare en halv miljon medlemmar skulle det nya förbundet komma att få. Metall har 398 000 medlemmar och Industrifacket 98 000.

Industrifackets ordförande Leif Ohlsson tror inte att det är någon risk att Industrifacket försvinner i det betydligt större Metall.

– Nej, den risken bedömer jag som noll. Det viktiga är att vi genom en sammanslagning eller närmare samarbete får möjligheter till att stärka facket ute i landet.

– I stället för att införa storavdelningar med färre expeditioner skulle vi nu kunna komma närmare medlemmarna och få tillstånd mötesplatser i mindre geografiska områden.

Industrifacket beslutade på sin senaste kongress för två år sedan att undersöka möjligheterna till samarbete eller samgående med ett annat förbund.

Industrifacket är självt frukten av ett relativt färskt samgående. 1993 gick dåvarande Fabriksarbetareförbundet och Beklädnadsarbetareförbundet samman till Industrifacket. Även Livs var med i diskussionerna, men avstod från att ansluta sig efter att förbundets kongress sagt nej.

Till Metall har mindre förbund då och då anslutit sig. Gruv gick upp i Metall 1993 och 30 år tidigare anslöt sig Gjutareförbundet.

Antalet medlemmar minskar för både Metall och Industrifacket. Metalls medlemskår spås i år minska med 7 000 personer, Industrifacket cirka 3 500. Det rör sig inte om medlemsavhopp; de som väljer att bara vara med i a-kassan och inte i facket har inte blivit fler under senare år. Organisationsgraden är i stort sett densamma som tidigare.

I stället har företagsnedläggningar drabbat fackens medlemskår hårt, inte minst inom den krisdrabbade telekomsektorn. Samtidigt blir de nya industrijobben färre.

Krympande medlemsskaror ger mindre inkomster. Det är ett tungt skäl till att förbunden idag beslutat utreda ett samgående.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.