Industriarbetarnas tidning

AD kan öppna hål i Las

21 november, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Ska anställda kunna sägas upp ena dagen och hyras in till samma jobb nästa dag? Nu är frågan i Arbetsdomstolen, AD:s, händer. För att Metall ska vinna striden mot Abu krävs att AD ser på ursprungstankarna med lagen, tror en arbetsrättsexpert.

I dag möttes Abu Garcia och Metall i huvudförhandlingar i Arbetsdomstolen, AD.

Det var hösten 2001 som företaget nekade att tillsvidareanställa 18 visstidsanställda metallare som varit tillfälligt anställda i flera omgångar.

I stället fick de erbjudandet att ta en provanställning hos bemanningsföretaget Adecco och hyras in till Abu. När de vägrade lade facket ett veto mot inhyrning. Det struntade företaget i och hyrde ändå in annan personal.

Enligt Metall är det ett brott mot företrädesrätten i Lagen om anställningsskydd, Las. Las ger en uppsagd person rätt att få jobbet tillbaka i nio månader efter uppsägningen om företaget behöver anställa.

Det var också fackets huvudlinje i dagens domstolsförhandlingar. Dan Holke från LO-TCO Rättsskydd företrädde Metall. Han sade:

– Målet ställer frågan om det är möjligt att kringgå Las på det här sättet. I så fall öppnas ett stort hål i lagen.

Sveriges verkstadsindustriers chefsjurist Anders Weihe förnekade bestämt att det skulle finnas något förbud mot att hyra in personal medan andra anställda har företrädesrätt.

– Det finns inga rättsliga hinder för en arbetsgivare att lägga ut jobb på andra anställda eller andra företag, sade han i domstolen.

För att facket ska få rätt krävs att domstolen tittar på målet principiellt. Om domstolen enbart tolkar lagen bokstavligen löper Metall stor risk att förlora. Det tror Johann Mulder, doktorand i arbetsrätt vid Lunds universitet, och en av åhörarna vid dagens domstolsförhandlingar.

– Utan att gå in på sakfrågan beror utgången helt på hur AD ställer sig. AD har möjligheten att tolka syftena med Las och MBL. Hela förarbetena till de lagarna andas strävan efter anställningstrygghet.

– Men om AD tolkar vad lagen säger bokstavligen kan det bli svårt för Metall att få rätt.

Tord Svensson, Metalls klubbordförande på Abu Garcia, var en av flera personer som hördes. Han är lättad över att den långa tvisten lider mot sitt slut.

– Hur det än går känns det tillfredsställande att vi tagit det här så långt och kämpat så gott vi kan, säger han.

Dom i målet väntas tidigast i januari nästa år.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.