Industriarbetarnas tidning

Arbetarbarn missar högre studier

28 november, 2002

Skrivet av MALIN BEECK

Personer med arbetarbakgrund väljer sällan att studera jämfört med personer från akademikerhem. Det visar en undersökning som Högskoleverket nyligen publicerat. Bara en fjärdedel av alla nybörjarstudenter kommer från arbetarhem.

Thomas Axelson, studieombudsman för Industrifacket, är inte förvånad över resultaten.

– Så har det sett ut länge, men det är mer problematiskt i dag än för tjugo år sedan. På dagens arbetsmarknad är det viktigare att kunna utbilda sig.

Industrifacket ser den sociala snedrekryteringen till högskolan som ett problem. Tomas Axelsson tror att högskolorna måste tänka om för att rekrytera arbetare till sina utbildningar.

– Man måste hitta former som tillåter folk att utbilda sig samtidigt som de jobbar. Alla kan inte flytta till en universitetsstad för att plugga och många har inte råd att sluta jobba.

Som förebild nämner Axelsson ett glassföretag på Västkusten, där företag, högskola och fackförening samarbetade för att ge personalen en teknisk högskoleutbildning. Samtidigt kunde studenterna jobba och försörja sig.

– Gör man om formen på utbildningarna, så kommer fler att vilja delta, tror Tomas Axelsson.

Högskoleverket har för första gången också listat studieresultaten från studenter med olika social bakgrund. Trots att studenter med arbetarbakgrund är underrepresenterade på alla högskoleutbildningar, är deras studieresultat nästan lika bra som resultaten från studenter med akademikerbakgrund.

Högskoleverket har också mätt hur populära olika utbildningar är för studenter från olika sociala grupper. Läkar-, jurist- och civilingenjörsutbildningar är inte alls populära hos studenter med arbetarbakgrund. Många fler vill bli sjuksköterskor, förskollärare och socionomer.

Kvinnors studieresultat är märkbart bättre än mäns, enligt Högskoleverket. Det är ett mönster som går igen nästan oavsett vilken utbildning som mätts.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen