Industriarbetarnas tidning

Arbetet stoppas efter dödsolycka

14 november, 2002

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Arbetsmiljöinspektionen har förbjudit arbete i det pulvertorn på företaget Carpenter powder products där en metallarbetare omkom i söndags.

Produktionen har legat nere sedan i söndags. Polisen har hävt avspärrningarna på olycksplatsen men arbetsmiljöinspektionen kräver att företaget ska vidta flera åtgärder innan produktionen kan komma i gång igen.

– Det är befogade villkor. Det är de brister vi konstaterat. Även arbetsgivaren tyckte att de var befogade, utan invändningar, säger Ingrid Wadin, arbetsmiljöinspektör.

Bland annat så måste risker för att arbetstagare utsätts för syrebrist undanröjas. Företaget har meddelat arbetsmiljöinspektionen att de kommer att vara klara med åtgärderna i dag (torsdag) och man vill köra i gång produktionen klockan 22:00 i kväll.

Under kvällen kommer arbetsmiljöinspektionen att besöka arbetsplatsen och bedöma om villkoren uppfyllts.

Arbetsmiljöinspektionen skäl för att lägga förbud på arbetsplatsen är att man ansåg att det fanns en omedelbar fara för allvarlig personskada.

Villkor som måste uppfyllas för att förbudet ska hävas:

• En grundlig städning av arbetsplatsen. Allt skrot och material som inte används i verksamheten ska tas bort. Förvaring av arbetsutrustning ska organiseras så den inte är ett hinder eller säkerhetsrisker. Städrutiner ska upprättas och instruktioner så att ordningen upprätthålls.

• Risker för att arbetstagare utsätts för syrebrist eller annan hälsovådlig inverkan av farliga kemiska ämnen måste undanröjas.

• På toppen av pulverreaktorn (cirka 18 meter hög) finns två öppningar med 0,8 meters diameter. Där ska finnas skyddsanordningar som hindrar arbetstagare från att falla ner genom öppningarna.

• Skriftliga arbets- och skyddsinstruktioner måste tas fram. Dessa ska vara kända och förstådda av berörda arbetstagare och chefer. Instruktionerna ska omfatta de moment som förekommer vi drift, rengöring, underhåll och reparationsarbeten.

• En tydlig arbetsfördelning för att säkerställa att besiktningspliktig arbetsutrustning har rätt status när den används. De personer som har sådana arbetsuppgifter ska ha kunskaper, befogenheter och resurser för uppgiften.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.