Industriarbetarnas tidning

Åtta av tio med i facket

4 november, 2002

Skrivet av MALIN BEECK

Svenska folket är världsmästare i fackanslutning, tillsammans med Finland. I dag väljer åtta av tio svenskar att gå med, nästan lika många som för tjugo år sedan. Men i många europeiska länder sjunker medlemsantalen drastiskt.

En rapport från Arbetslivsinstitutet visar att det ekonomiska dragloket Tyskland bara har 23 procent fackligt anslutna, och i USA är endast 13 procent av löntagarna medlemmar i facket.

Framför allt är det arbetsmarknadens traditioner i ett land som avgör anslutningsgraden.

– I många länder sätter man likhetstecken mellan facket och industriarbetare. Men i Sverige är alla löntagargrupper väl organiserade, säger Anders Kjellberg, som sammanställt rapporten.

En annan faktor som påverkar är om facket styrs centralt eller lokalt. Enligt Kjellberg har svenska fackföreningar lyckats kombinera centralisering med decentralisering. Han får medhåll av Sven Nelander, utredare på LO.

– Medlemmarna vet att facket finns på deras arbetsplats. De kan gå till sina ombud om arbetsmiljön är dålig, säger Nelander. Samtidigt finns det centrala ramavtal som underlättar för medlemmarna att få igenom sina krav. De som går med i facket märker att de har nytta av oss.

I Arbetslivsinstitutets rapport pekar Anders Kjellberg på konsekvenserna för svenska arbetstagare vid ett medlemskap i EMU, där majoriteten av arbetstagarna inte är fackligt anslutna.

– Eftersom så många svenskar är med i facket, ökar våra löner i genomsnitt mer. Det påverkar svenska priser och skatter, vilket vi kompenserar med en flytande växelkurs. Om vi inte längre kan påverka växelkursen blir det svårt att öka lönerna i samma utsträckning.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.