Industriarbetarnas tidning

Även stålavtalet lever vidare

27 november, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall säger inte upp stål- och metallavtalets tredje år. Men någon lösning på frågan om delpension för äldre stålarbetare finns ännu inte.

I dag beslutade Metalls förbundsstyrelse att inte säga upp det tredje avtalsåret för stål- och metallavtalet. Beslutet fattades efter en rekommendation från förhandlingsdelegationen om att inte säga upp avtalet.

Motiveringen är den samma som bakom beslutet att inte säga upp verkstadsavtalet: konjunkturen är osäker och Metall räknar med reallöneökningar för de anställda under 2003.

Bakgrunden till att en uppsägning av stålavtalet ändå diskuterats är frågan om delpension för äldre stålarbetare. I fjol kom Metall och arbetsgivarna i Stål- och metallförbundet överens om regler för delpension. Avtalet var inte tvingande, utan gick ut på att det skulle göras lokala överenskommelser.

Men arbetsgivarna har varit ovilliga att teckna lokala avtal om delpension. Förhandlingar pågår just nu på SSAB i Oxelösund. Dagens förhandlingar där ledde dock ingen vart. Nya förhandlingstider är utsatta till nästa vecka.

– Det vi strider om nu är att företaget inte vill skjuta till mer pengar själva, säger Lena Fornstedt, klubbordförande för Metall i Oxelösund.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.