Industriarbetarnas tidning

Dyrare medlems­försäkringar

26 november, 2002

Skrivet av

Premierna i medlemsförsäkringarna höjs med över 60 procent nästa år. Pappers svarar med att urholka försäkringsskyddet.

– Alla LO-förbund gör samma sak som vi, säger Pappers ekonomichef Robert Lundberg.

I dag är avdelningarna anslutna till medlemsförsäkringarna GF 14 000 eller GF 14 100. Avtalet innehåller både en grupplivförsäkring med sjukkapital och en olycksfallsförsäkring.

Med oförändrat innehåll i försäkringen skulle premien i GF 14 000 öka från 63 kronor till 102 kronor i månaden. Och för GF 14 100 från 73 kronor till 117 kronor i månaden.

För att minska premiehöjningen har nu förbundets försäkringskommitté lagt fram ett förslag om möjligheten för avdelningarna att göra ett ”nerval” för att på så sätt minska premien.

I grupplivförsäkringen utbetalas sjukkapital vid två tillfällen vid längre sjukdom.

I Sjukkapital 1 får den sjukskrivne ett engångsbelopp på tio procent av tre basbelopp (38  600 kronor), totalt 11 580 kronor om han eller hon varit sjuk 540 dagar under en tvåårsperiod. Omfattar sjukskrivningen ytterligare 360 dagar utgår ytterligare ersättning. Denna kan vara 100 procent av försäkringsbeloppet, tre basbelopp eller 115 580 kronor, före 40 års ålder. Är du äldre sker viss reducering.

Lagom till årets förbundsårsmöte, lade därför försäkringskommittén, fram sitt förslag att helt ta bort Sjukkapital 1, som antogs med stor majoritet. Men inte helt utan invändningar.

Värös avdelningsordförande Nils-Erik Andersson, argumenterade till exempel för att ta bort även Sjukkapital 2.

– Då kan vi få ner premierna ytterligare, menade han.

Klippans Johan Pettersson ville utreda frågan ytterligare, medan andra som Thomas Nilsson i Grycksbo tyckte att alternativet med nerval var en smaklig lösning.

Är inte ”nervalet” ett litet men ändå ett sätt att öka den ekonomiska pressen på sjukskrivna?

– Nej. Sådana tankar har inte funnits när vi diskuterat detta, säger Robert Lundberg. Jag tror inte att någon går hemma och mår dåligt bara för att vänta ut de här pengarna.

Klart är i alla fall att de ökade sjukskrivningarna ligger bakom premiehöjningarna, och att ”nervalsmöjligheten” är den smakligaste utvägen.

Med ett nerval stannar höjningen för GF 14 000 på 87:50 kronor i månaden och för GF 14 100 på 103:50 kronor i månaden.

– Vi ser det som ett inte alltför stort ingrepp i en nödsituation. Samtidigt kommer vi ligga på ännu hårdare gentemot arbetsgivarna och kräva rehabinsatser, som är en prioriterad fråga i förbundet framöver.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.