Industriarbetarnas tidning

Extremhögerns nya ansikten

12 november, 2002

Skrivet av MIKAEL BERGLING OCH FREDRIK NEJMAN

Unga män i rakat hår och kängor. Den gamla bilden av främlingsfientliga högerextremister stämmer inte längre. Nu handlar det om skuldtyngda pensionärer och småföretagare som är besvikna på både högern och vänstern. Och de flesta är skåningar.

Det visar Dagens Arbetes granskning av de 75 högerextremister som tagit sig in i kommunfullmäktige vid senaste valet.

Främlingsfientliga och högerextrema partier gick kraftigt framåt vid årets val och finns i dag representerade i fler än 35 kommuners fullmäktigeförsamlingar.

Deras representanter och aktivister påminner starkt om de personer som stod bakom nazistiska och fascistiska partier på 1930-talet, menar historikern Heléne Lööw, som är forskare på Brottsförebyggande rådet och specialiserad på högerextrema krafter och partier.

”Det handlar om en slags lägre medelklass, ofta egenföretagare och pensionärer. Det är grupper som upplever att ingen tillvaratar deras intressen och som är besvikna på både högern och vänstern.”

Dagens Arbete har granskat vilka som i årets val valdes in som ordinarie ledamöter i kommunfullmäktige för de främlingsfientliga högerpartierna Sverigedemokraterna, Centrumdemokraterna, Skånepartiet, Sjöbopartiet, Nationaldemokraterna och Burlövs Väl. Sammanlagt handlar det om 75 personer. Drygt 20 av de invalda har intervjuats.

Granskningen visar bland annat:

• En majoritet är män över 55 år.

• Ungefär var fjärde person driver själv eller tillsammans med andra ett eller flera företag. I nästan samtliga fall handlar det om små företag med få eller inga anställda.

• 68 procent av politikerna bor i Skåne.

• Var femte har under de senaste fem åren haft skulder registrerade hos kronofogden.

• Mer än var femte är pensionär, antingen förtids- eller ålderspensionär.

• Flera har tidigare varit politiskt aktiva i andra partier.

• Genomsnittlig taxerad förvärvsinkomst 2001 var 178 402 kronor. Endast 5 procent hade en skattepliktig förmögenhet.

Undersökningen visar också att trots att i princip samtliga partier kräver hårdare tag mot brottsligheten, är flera av deras företrädare dömda för brott.

Heléne Lööw säger att även om dagens främlingsfientliga partier i sin sammansättning påminner om 1930-talets fascistiska och nazistiska partier är det fel att beteckna exempelvis Sverigedemokraterna som ett nazistiskt parti.

”De här grupperna är inte nationalsocialister. Däremot finns det vissa rasmässiga inslag. De finns också i partierna vissa individer som kommer ur Nordiska Rikspartiet. Men, det är inte 30-talet som stigit upp ur graven. Det har dessutom skett en ideologisk utveckling från 1945 fram tills i dag.”

Läs mer i dokumentet Extremhögerns nya ansikte i politiken

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen