Industriarbetarnas tidning

Facken kritiska mot LKAB

12 november, 2002

Skrivet av ÅKE LIF

Alla Metallfack inom LKAB-koncernen kräver nu att planerna på att lägga ut delar av bolagets verksamhet på entreprenad ska stoppas.

För en månad sedan meddelade LKAB avsikten att bryta ut området IT-infrastruktur och bilda ett gemensamt bolag med Schlumberger Sema för tjänster inom data- och telenät, systemförvaltning med mera.

Men facken tror inte på idén att lyfta ut verksamhet ur bolaget.

– Vi säger nej till förslaget och kräver att verksamheten kvarstår i LKAB:s regi, säger Jan-Olof Kostet, ordförande i Gruvtolvan (Metalls avdelning 612). Vi tror inte att det i längden är bra för företaget att sälja ut kompetensen.

Metallfacken inom LKAB (Luleå, Malmberget, Svappavaara och Kiruna) är helt överens. I dag uppvaktade man företaget. Om planerna på utläggning av verksamheten inte ändras kräver facken att en löntagarkonsult tillsätts för att utreda konsekvenserna.

Drygt 15 metallare berörs. Det kan bli så att ingen vill gå över till det nya företaget. I så fall måste de beredas andra arbetsuppgifter inom bolaget.

– Då måste man börja utbilda nytt folk och det tar tid, säger Jan-Olof Kostet.

Planerna ingår i en satsning som LKAB:s nye vd kallar ”Lyftet”, där tanken är att företaget ska koncentrera sig på kärnverksamheten, alltså brytning och förädling av järnmalm.

– Det här är bara första steget, tror Jan-Olof Kostet. Vi måste bromsa innan de fått upp farten.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.