Industriarbetarnas tidning

Hallandspostens grafiker går ur facket

26 november, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

Grafikerna på Hallandsposten har fått nog. Alla tolv grafiker på tidningen i Halmstad har i protest begärt utträde ur Grafiska fackförbundet. Samtliga i klubbstyrelsen har avsagt sig sina uppdrag.

– Vi har enats om att vi inte vill betala fackpamparnas förmåner längre, säger avgående klubbordförande Nils-Eric Ericsson.

Det var egentligen efter helgen som tålamodet hos grafikerna tog slut. De senaste dagarnas avslöjanden i media om att ledande personer inom LO inte bara hade fått fallskärmar, utan också skaffat sig förstahandskontrakt på lägenheter, fick grafikerna att surna till ordentligt.

När sedan grafikernas förbundsordförande Malte Eriksson i radions eko-sändningar sade att han inte tyckte det var fel att han själv hade fått ett förstahandskontrakt på en lägenhet fick de nog. En efter en kom de till jobbet på måndagsmorgonen och meddelade att de ville gå ur facket.

– Det visade sig att vi hade exakt samma uppfattning allesammans, konstaterar Nils-Eric Ericsson.

Han har själv varit med i facket i 37 år och jobbat fackligt av och till genom åren. Han tycker inte att han känner igen det fack han en gång gick in i. På den tiden fanns varken fallskärmar eller förmånliga pensioner, utan ombudsmän och fackliga ledare skulle tjäna ungefär lika mycket som de grafiker de företrädde.

– Samtidigt har vi grafiker halkat efter lönemässigt jämfört med andra grupper. Vi blir bara färre och färre på tidningarna, och till råga på allt har vi skyhöga medlemsavgifter. Vi betalar mellan 400 och 500 kronor i månaden inklusive avgiften till a-kassan, säger Nils-Eric Eriksson.

Förbundsordförande Malte Eriksson säger till Hallandsposten att han inte vill kommentera avhoppen förrän han personligen talat med grafikerna på tidningen.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.