Industriarbetarnas tidning

Kommunal påverkar inte Metall

1 november, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Metall säger inte upp det tredje avtalsåret för verkstadsavtalet. Det beslutade en enig förbundsstyrelse i går (torsdag 31 oktober).

Redan för några veckor sedan beslutade Metalls avtalsråd att inte säga upp verkstadsavtalets tredje år. En liten dörr lämnades dock öppen. Om andra förbund säger upp sina avtal fick förbundsstyrelsen mandat att säga upp även verkstadsavtalet.

Efter det beslutet från Metalls avtalsråd har Kommunal sagt upp sitt tredje avtalsår. I går höll Metalls förbundsstyrelse en telefonkonferens för att diskutera det nya läget. Men styrelsen enades om att inte säga upp verkstadsavtalet.

– Vi var eniga, säger Metalls informationschef Anders Ferbe.

Däremot konstaterade Metall att Kommunals krav kan försvåra samordningen inom LO inför nästa avtalsrörelse.

– Och där har kanske inte vi de största problemen. Det finns många inom Handels och Hotell- och Restaurangfacket som är irriterade på Kommunals uppsägning.

Metall överväger fortfarande att säga upp stål- metallavtalet. Om avtalet sägs upp har det dock inget samband med Kommunals uppsagda avtal, utan beror på stålarbetsgivarnas senfärdighet att genomföra delpension för äldre arbetare. Förhandlingsdelegationen på stål- och metallområdet sammanträder 21-22 november.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.