Industriarbetarnas tidning

Kvinnor och invandrare tror på facket

21 november, 2002

Skrivet av MALIN BEECK

Kvinnor är mer intresserade av facket än män. Det visar LO:s senaste rapport om synen på fackligt medlemskap. Dessutom vill invandrare stärka fackets ställning mer än svenskar, medan många unga människor inte organiserar sig alls.

– Det är viktigt för facket att undersöka vad våra medlemmar vill, sa LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin när rapporten presenterades. Då har vi fakta bakom oss när vi ställer våra krav.

Enligt de tillfrågade ska facket framför allt syssla med anställningstrygghet, löner, skydd mot inkomstförluster, arbetsmiljö och jämställdhet mellan kvinnor och män. Det tycker anslutna i LO:s, TCO:s och Saco:s alla förbund. Denna inställning som inte ändrats sedan 1998 när LO senast sammanställde en liknande rapport.

Däremot är intresset för jämställdhet större bland kvinnliga medlemmar än bland manliga.

Det är främst kvinnor och invandrare som vill se ett större fackligt inflytande på arbetsplatserna. Detta kan bero på att dessa grupper generellt har sämre anställningsvillkor, enligt LO:s utredare Sven Nelander.

Unga människor ansluter sig allt mindre till facket. Nelanders förklaring är att det tar längre tid för unga att etablera sig på arbetsmarknaden i dag.

– Många unga har timanställningar och tillfälliga jobb. De går arbetslösa i perioder, och en del kombinerar sina arbeten med studier. De ser inte tillräckligt starka skäl för att gå med i facket.

Själv var Nelander överraskad hur många utomnordiska invandrare som är medlemmar i facket.

– Minst sjuttio procent av invandrarna från länder utanför Norden och Europa är organiserade. Det är mycket med tanke på att många kommer från länder som saknar facklig tradition.

Metall, Industrifacket och Pappers medlemmar vill att facket ska prioritera samma områden som de övriga tillfrågade i studien. Dessutom rankar de möjligheten till semester och information om rättigheter högt. Skillnaderna i åsikter mellan Metalls, Industrifackets och Pappers medlemmar är små.

Men i vissa frågor skiljer förbundens medlemmar åt. Till exempel rankar Pappers och Industrifackets medlemmar medlemsförmåner högre än vad Metalls medlemmar gör. Och Metalls och Industrifackets medlemmar vill ha mer inflytande över det egna arbetet än vad Pappers medlemmar vill. Något som också avspeglas i att de önskar ett större fackligt inflytande på arbetsplatsen.

De flesta tillfrågade medlemmarna i de tre förbunden tyckte att facket gav dem stöd och hjälp vid en eventuell tvist med arbetsgivaren och trygghet vid strejk eller lock-out. Dessutom ansåg de sig ha ett bra försäkringsskydd genom sitt medlemskap.

I rapporten ”Röster om facket och jobbet” ger 7000 förvärvsarbetande personer sin syn på vad som är fackets viktigaste uppgifter, vad medlemskapet ger och vad som ligger bakom att vissa personer inte ansluter sig till facket. Bland de tillfrågade finns medlemmar i LO:s, TCO:s och Saco:s medlemsförbund, samt anställda som inte är med i någon fackförening. Undersökningen genomfördes av Statistiska centralbyrån (SCB), på uppdrag av LO.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.