Industriarbetarnas tidning

Ny­anställd mekaniker fick 15 kronor mer

27 november, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Verktygsmekanikern fick 15 kronor mer i timmen än arbetskamraterna. Orättvist, tyckte fackklubben. Metall har kallat till centrala förhandlingar.

Mustadfors bruk i Dals Långed behövde en verktygsmekaniker. Företaget värvade en mekaniker som var beredd att ta jobbet för 120 kronor i timmen, och gjorde upp direkt med mannen, utan inblandning av facket.

Det lokala avtalet reglerar tydligt hur mycket anställda som utför vissa arbetsuppgifter ska tjäna. Enligt avtalet skulle den nyanställde tjäna 104 kronor och 88 öre. Alltså 15 kronor mindre än han fick.

Löneskillnaden har väckt irritation bland de övriga 56 anställda på företaget.

Metalls ombudsman Kjell Hultgren på avdelningen i Trollhättan hävdar att det är ett brott mot avtalet och har kallat till centrala förhandlingar.

Ska facket sänka lönen för en anställd?

– Nej. Varken jag eller klubben har begärt att den här killens lön ska sänkas. Men det finns ett lönesystem för allihop och det här har väckt osämja på företaget. Man kan lika gärna hävda att alla andras lön ska höjas i så fall, säger Kjell Hultgren.

– I annat fall kan vi lika gärna låta bli att ha ett lönesystem och säga att det är subjektiva löner som gäller.

Avtal reglerar normalt endast minimilöner för anställda. Inte maxlöner. Finns det då någon möjlighet att det är ett avtalsbrott med högre löner?

Veli-Pekka Säikkälä, central förhandlingsombudsman på Metall, svarar:

– Ja, det finns en möjlighet. Arbetsgivaren måste motivera löneskillnader. Dels måste han berätta varför de finns, dels måste övriga anställda veta hur de ska göra för att komma upp i lön. I det här fallet verkar arbetsgivaren inte ha varit tydlig.

Enligt verkstadsavtalets löneprinciper ska löneskillnader vara ”väl motiverade och sakligt grundade”. Omotiverade löneskillnader ska rättas till i samband med lokala löneförhandlingar. Det kan bli ett sätt att lösa tvisten på Mustadfors bruk. Det är med andra ord inte säkert att det blir några centrala förhandlingar i frågan.

– Det här är besvärligt. Vår uppgift har alltid varit att höja lönerna, inte att sänka dem. Vi vet inte hur vi ska agera, kanske kan det lösas vid de löneförhandlingar som börjar nästa år, säger Veli-Pekka Säikkälä.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.