Industriarbetarnas tidning

Tuff arbetsmiljö blir tuffare

27 november, 2002

Skrivet av

Arbetsmiljön på Saabs Trollhättefabrik har blivit tuffare. Handledsskadorna ökar, stressen ökar och antalet anmälda tillbud har ökat.

Skyddsombudet Ulla Karlsson är rädd att det kan bli ännu värre när produktionen tappar 800 jobb.

– Egentligen går det inte att ta bort mer folk. På linen är det redan i dag för få som jobbar. Det går inte att ta bort fler, säger hon.

Den största avdelningen i fabriken är monteringen, där 1 900 metallarbetare jobbar. Där är tempot högt uppskruvat.

– Den som inte hinner med eller gjort något fel måste dra i snöret och få hjälp. Det är knappast något som förbättrar kvalitén.

– Hinner man inte med och begår många fel kanske man till slut inte vågar dra i snöret. Man känner sig lätt utsatt, pressen är stor. Vi vill ju göra ett bra jobb, bra bilar. Det är vår trygghet.
Ulla Karlsson befarar att företaget vill göra sig av med de arbetsskadade.
– Alla är oroliga i fabriken. Men allra mest de som har någon form av arbetsskada. De befarar att de inte ligger bra till.

Antalet anmälda arbetsskador har varken ökat eller minskat under senare år. Men en typ av problem har blivit vanligare: allt fler montörer klagar över värkande handleder.

– Det beror bland annat på att man tvingas slå i listerna manuellt.- Lösningen är att vi får lättare montering, bättre metoder.

Framsteg görs, understryker hon.- Den nya 9-3-modellen monteras på ett lättare sätt. Företaget har jobbat mer med belastning och ergonomi i samband med modellbytet.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.