Industriarbetarnas tidning

’Deltidssjukskrivning kan vara bra’

17 december, 2002

Skrivet av AGNETA PERSSON

Om sjukskrivning alls är behövs, pröva deltid! Det föreslår Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson i slutbetänkandet om åtgärder mot ohälsa i arbetslivet.

Men Metalls försäkringsombudsman Tony Pettersson-Sjölund läser betänkandet med stigande förvåning:

– Kombinerat med rehabilitering kan det vara bra, men det är vilken verksamhet som bedrivs när man är på jobbet som är det viktiga. Det är förändringen som är medicinen, och det är ingen arbetsgivare intresserad av.

Enligt Kenth Petterssons förslag ska arbetsgivaren betala 25 procent av sjukersättningen så länge arbetstagaren är sjukskriven på heltid. Vid deltidssjukskrivning ska sjukförsäkringen stå för allt. På så sätt ska det bli mer lockande för arbetsgivaren att hitta flexibla lösningar som gör det möjligt för folk att jobba trots sjukdom och skada.

– Det är bra så länge arbetsgivaren hittar ett jobb, säger Tony Pettersson-Sjölund. Men risken är stor att det inte går. Det finns en hel del praktiska problem att lösa, med skiftgång till exempel. Mycket beror också på arbetsgivarens goda vilja, och jag är rädd att han hellre ser till produktionsresultatet.

Arbetsgivaren är över huvud taget inte särskilt intresserad av att ta något ansvar för de anställdas hälsa, anser Tony Pettersson-Sjölund. Att arbetsgivarsidan nyligen hoppade av trepartssamtalen är ytterligare ett bevis på det, säger han.

– Men det är bra att de visat vad de tycker innerst inne. Då får regeringen ta ansvaret istället och gå lagvägen.

Kenth Pettersson har tidigare föreslagit böter på upp till en halv miljon kronor för det företag som begår brott mot arbetsmiljölagen. I slutbetänkandet är förslaget borttaget med hänvisning till att tillräckligt många parter protesterat.

– Han borde självklart ha behållit det, säger Tony Pettersson-Sjölund. Det är ett sätt att inte kunna delegera bort allt ansvar. Nu verkar det som om allt ansvar läggs på den som är sjuk.

Slutbetänkandet är tänkt att utgöra en plattform för fortsatta diskussioner mellan parterna. Högst på dagordningen bör deltidssjukskrivningar och frågan om huruvida sjukskrivningar över huvud taget alltid är rätt medicin stå, anser Kenth Pettersson.

Ett administrativt synsätt, kommenterar Tony Pettersson-Sjölund, som anser att rehabilitering och det förebyggande arbetet på arbetsplatsen istället är de viktigaste frågorna.

I slutet av januari ska parterna ha tagit ställning till Kenth Petterssons slutbetänkandet om ohälsan i arbetslivet.

Betänkandet Ett arbetsliv för alla hittar du som pdf-fil på Arbetsmiljöverkets hemsida.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?