Industriarbetarnas tidning

Ingen genväg till halverade sjuktal

4 december, 2002

Skrivet av LISBETH ULFSTEDT

– Det finns ingen enkel faktor som kan halvera antalet sjukdagar, utan alla branscher och alla kommuner måste göra olika insatser, konstaterar Anna Hedborg, generaldirektör för Riksförsäkringsverket.

Riksförsäkringsverket har genomfört en ny studie om regionala skillnader i sjukskrivning tillsammans med Samhällsgeografiskt Miljöcentrum. Utredningen är ett led i arbetet med att plocka fram förslag till regeringen om hur sjukskrivningarna ska halveras.

Sjukpenningen har i det närmaste fördubblats de senaste åren. Fram till 1998 kvitterade var och en mellan 16 och 64 år i genomsnitt mellan tre och fyra tusen kronor i sjukpenning per år. Den summan har ökat till sju tusen år 2001.

– Något har hänt, som vi försöker ringa in. Vad exakt det är vet vi faktiskt inte ännu, konstaterar Anna Hedborg.

Kostnaderna för sjukskrivningar och förtidspensioner har ökat jämt över alla landets kommuner och jämt över alla branscher också.

De regionala skillnaderna är visserligen stora, där många kommuner i Norrlands inland toppar statistiken, medan Kronobergs län ligger lägst.

Men bilden är inte entydig. Exempelvis är den arbetande befolkningen i Övertorneå endast marginellt sjukare än den i Danderyd, som är friskast i landet.

Om de kommuner där det betalas ut mer än genomsnittet i landet skulle få ner sina sjuktal till genomsnittet sparar man bara 6,6 procent av den totala kostnaden. Det beror på att det är i glest befolkade kommuner som utbetalningarna är högst.

Även när utredarna har jämfört olika branscher står det klart att nivån på sjukdagarna har ökat. Ökningen har skett ganska jämnt och i alla branscher. Samtidigt finns det inte mycket att hämta genom att ensidigt rikta in sig på branscher med flest sjukskrivna. Det skulle bara spara tolv procent att få ner sjukdagarna där till genomsnittet.

– Vi vet att offentlig sektor har många sjukskrivna. Vi vet också att många av de anställda är äldre än i andra branscher. Men bilden är mer komplex än så, säger Anna Hedborg.

Något centralt register för skälen till varför människor är sjukskrivna finns inte i dag, men Riksförsäkringsverket har ändå vid vissa tidpunkter undersökt frågan.

– Ont i kroppen, rygg, nacke samt psykiska besvär är de diagnoser som ökat allra mest, säger Anna Hedborg.

Hon konstaterar slutligen att sjukskrivningarna måste minska i alla län och i alla branscher för att ge någon effekt.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?