Industriarbetarnas tidning

Katrineholmare nobbade Södertälje

4 december, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

I våras tackade 140 Scaniaanställda i Katrineholm nej till fortsatt jobb i Södertälje. Majoriteten har i dag nytt jobb. Bara tio är öppet arbetslösa.

I september 2001 meddelade Scania att stora delar av busschassiverksamheten i Katrineholm skulle flyttas till Södertälje. Flytten var genomförd efter årets semestrar. 300 personer fick fortsatt jobb i Scanias kvarvarande bolag i Katrineholm. De flesta i det nya karossbolaget Omni.

Övriga 440 anställda erbjöds fortsatt jobb i Södertälje. I erbjudandet ingick ersättning för resor, flyttbidrag och anpassning av arbetstider. Trots det tackade 140 anställda nej till att flytta med till Södertälje.

Det var framför allt kollektivanställda som tackade nej. Varannan av de 200 metallare som fick erbjudandet valde att avstå, mot endast var tionde tjänsteman.

Från arbetsförmedlingen framfördes synpunkter på att Södertälje kan ses som en stad i det geografiska närområdet. Men de anställda beviljades ändå a-kassa.

Nu står det klart att majoriteten har fått ny sysselsättning. Cirka 110 personer från Scania anmälde sig till arbetsförmedlingen. De flesta av dem var metallare, endast en handfull var tjänstemän.

Fyrtio av de tidigare Scania-anställda är fortfarande inskrivna vid förmedlingen. Tio är öppet arbetslösa. En handfull är sjukskrivna eller i behov av rehabilitering. Resten är ute i utbildningar eller i praktik.

– En del sadlar om och läser in vårdutbildningar. Andra vidareutbildar sig inom verkstad, säger Mats Karlsson på Arbetsförmedlingen i Katrineholm.

Men många har alltså fått nya jobb. Scanias dotterbolag Omni i Katrineholm har anställt fler än vad som först beräknades. Andra pendlar till företag i Örebro eller i Nyköpingstrakten. Ytterligare andra har lämnat industrin och sadlat om till jobb inom andra sektorer.

– Jag upplever att många av dem som tackade nej hade en ganska tydlig bild av vad de ville göra, säger Mats Karlsson på Arbetsförmedlingen i Katrineholm.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.