Industriarbetarnas tidning

Kritik mot Electrolux ledning

18 december, 2002

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

På Electrolux i Motala jobbar personalen övertid inför julen. Om det blir uppsägningar sker de tidigast i sommar. Facket riktar hård kritik mot att ledningen i det läget släpper nyheten att hundra personer kan förlora jobbet i Motala.

Metallklubbens ordförande Torbjörn Karlsson är mycket kritisk till att ledningen tagit beslutet om uppsägningar nu:

– Det är dåligt av ledningen i Stockholm att släppa en sådan här nyhet precis innan jul. Jag hade kunnat förstå det om det hade lagts några varsel nu. Men det finns inga varsel. Det är bara planer långt fram.

På fabriken i Motala känner de anställda inte av några dåliga tider. De arbetar produktionsövertid fram till jul och ett par veckor efter jul. Men Electrolux flaggar för att 99 av 570 jobb kan försvinna från fabriken. Delar av spistillverkningen ska flyttas och tillverkningen av spisfläktar ska outsourcas.

Men inga varsel är lagda. Och de planerade nedskärningarna startar tidigast i sommar. Torbjörn Karlsson är dock inte säker på att nedskärningarna kommer att genomföras.

– Vi har goda förhoppningar om att det inte ska försvinna så här mycket folk.

När Electrolux nu vill göra sig av med 5 000 anställda är det framför allt personal i länder med lägre löneläge än Sverige som drabbas. I Kina, Indien och Spanien planerar företaget att säga upp 3 400 personer.

Även de amerikanska Electroluxarbetarna drabbas hårt av neddragningen. 1 350 personer förlorar jobbet när tillverkningen av luftkonditioneringsapparater läggs ner i Edison i New Jersey.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.