Industriarbetarnas tidning

Nytt år – nya lagar

27 december, 2002

Skrivet av CHRISTINA BARBÄCK

EU får rätt att ändra i regeringsformen, befruktning tillåts utanför kroppen, förtidspension försvinner som begrepp och det nya pensionssystemet träder i kraft fullt ut.

Årsskiftet innebär en rad förändringar i lagar och förordningar.

Den 1 januari höjs grundnivån i föräldraförsäkringen, från 120 till 150 kronor. Samtidigt får andra ägg och spermier än ens egna användas vid provrörsbefruktning, allt i kampen för att få barn att bli till.

Både ägg och spermier får dock inte komma från någon utomstående.

Folkpension, pensionstillskott och det särskilda grundavdraget för folkpensionärer ersätts av en garantipension när det nya reformerade pensionssystemet slår igenom fullständigt.

Efterlevandepensionerna anpassas till det nya ålderspensionssystemet, och bostadstillägget till pensionärer justeras på samma sätt.

Nya regler gäller för begreppet förtidspension, som försvinner och ersätts med sjukersättning och aktivitetsersättning.

Arbetsskadeförsäkringen förändras också på så sätt att den som får en skada godkänd som arbetsskada i fortsättningen slipper att förlora pengar på de dagar som sjukförsäkringen räknar som karensdagar.

Regeringsformen anpassas till EU. Det blir möjligt för riksdagen att överlåta beslutanderätt till EU i sådana frågor som inte rör principerna för statsskicket.

Kritiska och varnande röster har höjdes när riksdagen för andra gången behandlade förslaget. De folkvalda försvarar förändringen med att riksdagens roll, vår yttrandefrihet och tryckfriheten med offentlighetsprincipen inte säljs ut till EU eftersom dessa delar räknas in i principerna för statsskicket.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.