Industriarbetarnas tidning

Travers föll på SSAB i Borlänge

30 december, 2002

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

En 55-årig traversförare skadade sig i ben och fötter när travershytten han arbetade i föll i marken. Olyckan inträffade natten till lördag på SSAB Tunnplåt i Borlänge.

Den travers som 55-åringen körde krockade med en ny travers som ännu inte tagits i bruk. Kollisionen gjorde att hytten på den travers 55-åringen körde lossnade och föll tolv meter.

– Stoppklossarna som ska sitta på traversbanan har monterats ned när den nya traversen provkördes och ingen har satt dit dem igen, säger Mats Ohldén, Metalls huvudskyddsombud.

Klossarna hade i bästa fall kunnat förhindra kollisionen eller åtminstone sänkt farten på traversen som 55-åringen körde. Mats Ohldén är kritisk till att en nyinstallation görs samtidigt som produktionen pågår för fullt. Han menar att rutinerna måste ses över.

– Det har blivit allt färre längre produktionsstopp på företaget. De säger att vi måste köra dygnet runt för att det ska gå ihop. För några år sedan stod vi still fyra veckor i rad. Nu ska sådana här saker göras samtidigt som det vanliga arbetet. Det ställer större krav på oss som har samordningsansvar, säger han.

55-åringen har arbetat på SSAB i nästan 30 år. Han var i färd med att frakta stålämne genom ämnesterminal 2 när olyckan inträffade. Traversbanan han åkte på är ungefär 200 meter lång.

SSAB Tunnplåts informationschef Tommy Löfgren säger att företaget kommer att utreda olyckan. Under eftermiddagen (måndag) hålls ett första möte.

–Vi vet ännu inte vad som orsakat olyckan, säger han.

Varför installeras en ny travers under pågående arbete och inte vid ett produktionsstopp?

– En sådan installation tar för lång tid, flera veckor. Vi kan inte stå stilla så länge. Det här är precis i början av vårt produktionsflöde, det kommer järnvägsvagnar med ämne hela tiden.

Han säger att inte vill uttala sig om SSAB brustit i sitt systematiska arbetsmiljöarbete i samband med olyckan.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.