Industriarbetarnas tidning

Tunga fackliga ja till euron

30 december, 2002

Skrivet av ÅKE LIF

Tre av Dagens Arbetes ägare – fackförbunden Metall, Industrifacket och Pappers – välkomnar en övergång från svenska kronor till europeiska euro. Men Grafiska fackförbundet kommer inte att rekommendera medlemmarna hur de ska rösta i höst.

Industriförbundens beslut ligger ett eller flera år tillbaka i tiden, och där har man valt en tydlig linje inför folkomröstningen i september. Men hur – och hur aktivt – de olika förbunden kommer att agera i valkampanjen varierar. Det är tydligt att man tar hänsyn till att opinionen bland medlemmarna är delad och att man därför vill tona ner det propagandamässiga.

Metall och Pappers spelar en särskild roll bland fackförbunden eftersom förbundsordförandena Göran Johnsson och Sune Ekbåge finns med i styrelsen för socialdemokraternas ja-kampanj tillsammans med bland andra utrikesminister Anna Lindh och finansminister Bosse Ringholm.

Förbunden betonar vikten av att medlemmarna får så mycket information som möjligt. Christer Larsson, förbundsekonom i Pappers:

– Vi fattade beslut i december 2001 efter att ha gjort en analys som vägde över för ett ja till euron. Men till att börja med vill vi att medlemmarna ska få så allsidig information som möjligt, och vi räknar med att komma igång tidigt i vår.

– Det är inte meningen att göra direkt propaganda för ett ja. Men vi kommer att besöka avdelningarna på förfrågan. Då kommer vi att redogöra för EMU och gå ut med och förklara förbundsstyrelsens ställningstagande.

Även Industrifacket trycker på betydelsen av en öppen diskussion. Margaretha Holmqvist, informationschef:

– Vår viktigaste uppgift är att få så många medlemmar som möjligt att delta i valet. Ett lågt valdeltagande vore en katastrof.

– Industrifacket tog ja-beslutet 1999. Givetvis kommer vi att tala om vad vi tycker, men vi ska också respektera de olika åsikter som vi vet finns inom förbundet.

Metall ska under januari komma fram till hur man ska agera i valkampanjen. Anders Ferbe, informationschef:

– Fram till sommaren kommer det nog att bli en hel del studie- och informationsverksamhet bland medlemmarna för att öka kunskaperna. Det är ett viktigt uppdrag att få fler att känna sig motiverade att rösta i folkomröstningen.

– Men själva valkampen, efter sommaren, är inte vår arena. Den ska ja- respektive nejrörelserna sköta. Vid den tiden har vi dessutom intensiva avtalsförberedelser.

– Fast Göran Johnsson är förstås med hela tiden eftersom han sitter i socialdemokraternas kampanjledning.

Grafikerna har ett annat utgångsläge, berättar förbundets andre ordförande Jan Österlind:

– Vår förra kongress 2000 beslöt att förbundet inte skulle fatta något ställföreträdande beslut i euro-frågan. Till nästa kongress i maj finns det motioner från Stockholm om att vi ska verka för ett nej i folkomröstningen. De motionerna behandlas i förbundsstyrelsen i januari.

Det är inte att räkna med att Grafiska förbundet kommer att vara aktivt i kampanjen.

– Som förbund kommer vi inte att agera för ett ja eller nej, säger Jan Österlind.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.