Industriarbetarnas tidning

Utredare letar tillmälen och krokben

27 december, 2002

Skrivet av CHRISTINA BARBÄCK

Det finns fördomar i arbetslivet. Men det saknas kunskap om hur hårt de slår.

Därför har regeringen gett Arbetslivsinstitutet i uppdrag att titta närmare på homo- och bisexuellas situation i arbetslivet.

Gay eller glad, bög eller flata, vänster eller höger, homo- bi- eller hetero. Såväl tillmälen som beteckningar duggar tätt i tillvaron.

Därför skrev HomO (ombudsmannen mot diskriminering på grund av sexuell läggning) till regeringen och sa att saken borde utredas.

För alla vet och inser att fördomarna går arm i arm med såväl tillmälen som krokben i arbetslivet.

– Vi har helt enkelt ingen kunskap om omfattningen och effekterna av fördomar mot homo- och bisexuella på arbetsplatserna, konstaterar Emma Boman Lindberg, handläggare på näringsdepartementet.

– Det måste kartläggas, hittills har attitydundersökningar bara gjorts i grupper som inte har mycket med sammanhanget att göra.

Uppdraget har landat på Arbetslivsinstitutet.

En genomgång och redovisning av förhållandena i arbetslivet, plus förslag på åtgärder förväntar sig regeringen i retur i maj 2004.

Framförallt ska homo- och bisexuella kvinnors och mäns upplevelser av att bli diskriminerade och kränkta på grund av sin sexuella läggning redovisas.

– Vi börjar med en bred kartläggning, en enkät till såväl homo- som bi- och heterosexuella, säger Carina Bildt, psykolog vid Arbetslivscentrum.

– Det behövs ett jämförelsematerial. Därför samarbetar vi med Statistiska centralbyrån som slumpmässigt plockar ut personer, men vi vänder oss också till berörda intresseorganisationer.

Förhoppningen är att 20 000 personer ska besvara frågor som belyser hur den sexuella läggningen påverkar arbetssituationen, karriärmöjligheter och inte minst, om medvetna eller omedvetna trakasserier förekommer.

– Det är ett stort mörkertal, men gissningsvis berörs mellan två och tio procent av befolkningen.

Satsningen är välbehövlig, menar Bildt.

Det är också första gången som pengar anslagits till en genomgång som denna. Regeringen har öronmärkt 800 000 kronor till uppdraget.

Parallellt har Folkhälsoinstitutet fått i uppgift att följa upp och analysera hälsan hos homo- och bisexuella samt transpersoner.

Redan i sommar ska Arbetslivsinstitutets inledande enkät vara klar. Nästa steg i undersökningen beror på vad som avslöjas i kartläggningen.

Metalls Erik Andersson, enhetsansvarig på avtals- och arbetsrättsenheten, välkomnar en genomlysning av arbetslivet.

– Den svarar bra mot vår egen satsning på vässad utbildning av våra ombudsmän i frågan, säger han.

– Antalet anmälningar av diskriminering har stadigt ökat. Därför satsar vi nu extra för att kunna hjälpa och råda dem som drabbas.

Att stifta nya lagar tror han däremot inte på som lösning.

– Nej, de kollektivavtal och lagar som finns räcker långt, inte minst i kombination med mer kunskap och engagemang från fackets sida, säger Andersson.

Se även LO utbildar facket om sexdiskriminering

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Arbetsrätt Striden om las

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Släpp laghotet – förhandla vidare om las

Helle Klein: ”Både fack och arbetsgivare har varit tydliga med att det inte är mer tid de behöver utan mindre av politiskt tvång.”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

”Är inte politisk strejk en aktuell kampmetod?”

Utredningsförslaget kan inte tillåtas bli lag. I den kampen måste hela arbetarrörelsen ställa sig på rätt sida, skriver IF Metall-klubbens styrelse på AB Volvo i Umeå.

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Wennemo: Det blir en komplicerad avtalsrörelse

Risk att en redan krånglig avtalsrörelse blir nu ännu krångligare, tror Medlingsinstitutets Irene Wennemo.