Industriarbetarnas tidning

Ägaren svindlade TVAB

21 januari, 2003

Skrivet av Tomas Nilsson

Verkställande direktören och tillika huvudägaren för TVAB i Töcksfors, Bruno Falkvall, har häktats som misstänkt för grov förskingring och grovt skattebrott. Ytterligare en person, som tidigare varit styrelseledamot i sju år men avgick i höstas, har anhållits som misstänkt för medhjälp.

I samband med att en polsk underleverantör fått betalt av TVAB har direktören under åren 1994-2000 lyckats styra över en procentuell andel av betalningen till sitt privata bankkonto på Isle of Man.

Den undanhållna summan är på 4,6 miljoner kronor, vilket gör att skatteskulden blir 2,8 miljoner. Dessutom ska TVAB betala arbetsgivareavgifter och andra sociala avgifter på 1,3 miljoner.

Falkvall har medgivit skattebrott uppger åklagaren, som av utredningsmässiga skäl inte vill ange något belopp eller andra omständigheter för den andre misstänkte.

TVAB tillverkar fordonskablage, värmesitsar och testutrustning för kabelslitage. Bolaget har 130 anställda i Töcksfors samt 75 anställda vid ett dotterbolag i Polen.

De aktuella fakturorna kommer dock från ett annat polskt företag där TVAB inte har några ägarintressen.

– Vi har informerat personalen och våra större kunder om det inträffade.
Händelserna ligger tre år tillbaka i tiden varför de inte påverkar dagens ekonomi i företaget. Driften ska kunna fortgå som normalt. Vi betraktar det här som en sak mellan myndigheterna och vd personligen, uppger styrelseordförande Stefan Petersson som nu utför vd-arbetet.

Den polska underleverantören har fortfarande kvar uppdraget, och några åtgärder planeras inte i anledning av det inträffade.

Metallklubbens ordförande Börje Reinholdsson tar det också lugnt:

– Vi är ju rätt vana vid att det händer saker, här har ju varit stora uppsägningar och återanställningar genom åren.

– Vi betraktar det här som händelser i två skilda världar. Produktionen går vidare som normalt, men ledningen måste naturligtvis informera kunderna.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.