Industriarbetarnas tidning

Bolidenchefer inför rätta

14 januari, 2003

Skrivet av ÅKE LIF

I morgon (onsdag 15 januari) börjar rättegången mot två höga chefer vid Boliden Mineral AB för olyckan i Garpenbergsgruvan 1999, då gruvarbetaren Sune Scott dödades.

51-årige Scott begravdes av rasmassorna i det bergrum där han arbetade i en skrotningsmaskin. Först fyra månader efter olyckan, i februari 2000, kunde man frilägga skrotningsmaskinen på rasplatsen och nå fram till Scott.

Men riskerna för ras var inte okända. Flera småras hade inträffat före olyckan, och det fanns indikationer på rörelser i berget. Man hade planerat för mätningar, som skulle påbörjas den 18 oktober – dagen efter raset som dödade Sune Scott.

Kammaråklagare Katarina Tullstedt, som väckt åtal mot de två cheferna, anser att de brutit mot arbetsmiljölagen genom att underlåta sin skyldighet att förebygga olycksfall.

Områdeschefen för Boliden Minerals verksamhet i området hade det övergripande ansvaret för arbetsmiljön och gruvchefen i Garpenberg hade det direkta ansvaret för arbetsmiljön vid gruvproduktionen. Åklagaren menar att de brustit i planering, kontroll och organisation.

”Bristerna har medfört att man vid arbetet inte haft någon samlad bedömning av risken för ras, trots att arbetet i brytningsrummet avvek från det normala”, skriver åklagaren i sin stämningsansökan.

Bergrummet där Scott arbetade låg på 650-metersnivån under en fem meter tjock så kallad fyllskiva med 40 meter fyllmassor ovanför. Eftersom malmen på platsen var mycket sprucken kunde man inte bryta loss malm från berget utan sprängde enbart sönder malm som redan lossnat.

Därigenom blev rummet bredare än fyllskivan, vilket antas vara orsaken till raset.

”Fyllskivans bärförmåga utifrån de faktiska förhållandena har inte analyserats”, skriver åklagaren.

Om Bolidencheferna döms för brott mot arbetsmiljölagen kan påföljden bli densamma som för vållande till annans död. Det kan ge upp till två års fängelse.

I ett särskilt yrkande vill åklagaren ålägga Boliden Mineral en företagsbot på en miljon kronor för företrädarnas oaktsamhet. ”Bolaget har inte gjort vad som skäligen kunnat krävas för att förebygga brottsligheten”, skriver åklagaren.

Rättegången i Falu tingsrätt avslutas i mitten på nästa vecka.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.

Arbetsmiljöveckan

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

Tre ombudsmän om Skydds­ombudens dag

21 oktober är det Skyddsombudens dag. DA frågade tre ombudsmän från tre fackförbund hur de tänker uppmärksamma dagen.

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

”Skydds­ombuden kan vara avgörande i mitt arbete”

I över 15 år har Lotten Loberg varit den enda åklagaren i landet som arbetat heltid med arbetsmiljöbrott.
Nu när hon gått i pension tar ingen över hennes arbete på heltid.

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Han har gått 75 fackliga utbildningar

Skyddsombudet Momodou Lamin Sanneh har 75 fackliga utbildningar i bagaget. Men han är fortfarande hungrig på kunskap.

Dagarna då livet förändrades

Dagarna då livet förändrades

”Jag upprepar allt ännu en gång i huvudet. Har vi missat något?” Regionala skyddsombudet Linda Forså skriver om när uppdraget att arbeta med vår säkerhet tog en ny vändning, och om att äntligen få fika i samma rum som andra människor.

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Slitigt men meningsfullt – så mår skyddsombud i industrin

Tre av tio skyddsombud har funderat på att avsäga sig sitt uppdrag på grund av svårigheter med att utföra det. Det visar en undersökning som Dagens Arbetsmiljö har gjort bland skyddsombud i industrin.

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Psykosociala arbetsmiljöproblem bakom mer än var tredje 6:6a-anmälan

Fyra år efter att lagen skärptes – nu handlar mer än var tredje larm från skyddsombud om den psykosociala arbetsmiljön, visar en unik kartläggning från Dagens Arbetsmiljö.

Sätter stopp för smittan

Sätter stopp för smittan

Tredje året som skyddsombud ställs Jesper Johansson inför en oväntad fråga: Vad kan han göra för att hjälpa arbetskamraterna under en pågående pandemi?