Industriarbetarnas tidning

Chefen satte själv lönerna

31 januari, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Ett smidesföretag i Helsingborg vägrade att löneförhandla med facket. De anställda kallades in en och en till chefen när deras löner sattes. Nu stäms företaget till Arbetsdomstolen av Metall.

På den smidesmekaniska verkstaden Järnkonstruktioner i Helsingborg arbetar 25 anställda. Arton av dem går under Metalls smidesavtal. Men facket har inget inflytande över hur den lokala lönepotten fördelas.

I våras begärde Leif Dahl, metallombudsman i Helsningborg, in löneunderlag från företaget. Det behövdes inför löneförhandlingarna. Men det blev aldrig några löneförhandlingar. Företaget bestämde ensidigt över fördelningen av potten.

Metallarna blev inkallade en och en till chefen som meddelade dem vilken löneökning de skulle få. Hur löneutfallet blivit vet inte Metall. Leif Dahl har ännu inte fått något löneunderlag.

– Det här är man verkligen inte van vid. Oavsett skrivningar i avtalen så brukar det ju bli en förhandling. Här blev det inte ens det, säger Leif Dahl.

Metall anser att Järnkonstruktioner begått ett allvarligt brott mot kollektivavtalet. Därför stämmer Metall företaget till Arbetsdomstolen. Facket kräver ett ”förhållandevis högt allmänt skadestånd”, enligt stämningsansökan.

Dagens Arbete har sökt företagets vd Carl Järnum, som dock inte ringt tillbaka innan detta publiceras.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Industrin svarar på första avtalsskissen

De opartiska ordförandena föreslår ett 29 månader långt riksavtal för industrin. För att gå med på det kräver facken inom industrin en rad förbättringar.