Industriarbetarnas tidning

Farliga banbrott på Korsnäs

21 januari, 2003

Skrivet av MARCUS JOHANSSON

Endast en vecka efter en dödsolycka på Korsnäsbruk skadades en 31-årig operatör svårt vid rensning av löst papper. Arbetsmiljöverkets haverikommission har utrett olyckan och har kommit fram till att bland annat brister i skyddsanordningarna ligger bakom.

I snitt inträffar ett banbrott per dygn vid pappersmaskinen. När det händer hjälps all tillgänglig personal åt med att ta bort löst hängande papper. Maskinen går då i krypfart.

31-åringens arbetsuppgifter bestod i att rengöra valsarna i bestrykningen från den smet som finns kvar efter borttagningen av papper. När pappersmaskinen går på krypfart går valsarna i sär, och det bildas ett mellanrum på 20 cm. 31-åringen påträffades svårt klämd mellan valsarna. Ingen av arbetskamraterna hann upptäcka vad som hänt.

– Han vet inget själv heller eftersom han inte kommer ihåg något av olyckan, säger Gunnar Lind, arbetsmiljöinspektör.

Den operatör som var framme först vid olycksplatsen hittade inte nödstoppet, utan fick hjälp av en annan arbetskamrat att få maskinen i stoppläge.

– Vi är inte säkra på vad som föregick olyckan, om han klättrat över räcket eller vad som hänt, säger Gunnar Lind.

– Sådana här driftstörningar innebär stor press på de anställda att snabbt få igång produktionen igen. Därför är det extra viktigt att tekniken är säker och stödjer säkerhetsinstruktionerna. Så var det inte i det här fallet. Det ska inte vara möjligt att klättra in i maskinen medan den går, säger Folke Lindberg, sakkunnig vid Arbetsmiljöverket och utredningsledare.

Haverikommissionen har kommit fram till följande:Företaget ska riskinventera sina maskiner.Pappersmaskinen ska stoppas helt efter banbrott när löst papper ska rensas bort.Säkerheten måste förbättras där det finns risk att ramla in i maskinen. Skydden ska vara utformade så att de inte gör det lättare att klättra i maskinen.Rengöringsmetoderna ska ses över.Nödstoppet måste placeras så att det är lätt att hitta.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Slutbud lämnat i kväll

Slutbud lämnat i kväll

Facken och arbetsgivarna inom industrin har på lördagskvällen fått ett slutbud att ta ställning till. Ett besked väntas tidigast söndag morgon.

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.