Industriarbetarnas tidning

’Fel’ fack kunde inte ge hjälp

7 januari, 2003

Skrivet av FREDRIK KORNEBÄCK

Anställda på Partnertech Stockholm var medlemmar i Sif. Men jobbade på Metalls avtalsområde. Därför kunde Sif inte rädda dem från att sparkas.

– Ta reda på vilket fackförbund du ska vara med i, uppmanar Agne Andersson på Metall.

I höstas varslade industriföretaget Partnertech Stockholm om uppsägning på grund av arbetsbrist för 14 kollektivanställda.

Det arbetade 29 kollektivanställda inom Metalls avtal på företaget. Sex av dem var medlemmar i fackförbundet Sif. Det upptäckte Roger Nilsson, ombudsman på Metallettan, när han inledde förhandlingar med företaget.

Tio personer var med i Metall och resten var inte med i något fack.

Sif-medlemmarna fick av Sif veta att de inte kunde få förhandlingshjälp eftersom Metall hade avtalet.

En medlem passade då på att byta till Metall innan turordningslistorna var färdiga. Men alla uppfattade inte att de fick den möjligheten. Bland Sif-medlemmarna var ilskan mot facket stor.

Dagens Arbete har varit i kontakt med ett par av dem. Ingen vill ställa upp med namn. Men de uppger att de gick med i Sif eftersom fackavgiften är lägre än i Metall. De säger att de före varslet inte fått information om att de kunde bli utan förhandlingshjälp vid en neddragning.

– Det gjorde oss förbannade att ingen berättat det. När jag skrev in mig i Sif sade jag ju vad jag jobbade med, säger en av de anställda.

Två av Sif-medlemmarna drabbades extra hårt. Metalls ombudsman Roger Nilsson tror att han skulle haft en chans att rädda deras jobb om de varit med i Metall. I stället blir de arbetslösa.

– Det känns bedrövligt. Vi har hamnat mellan två stolar, säger en av dem.

Roger Nilsson är kritisk mot att Sif skrivit in medlemmar som jobbar på Metalls avtalsområden:

– Har en fackförening inte kollektivavtal kan de inte företräda dig. Det borde fackförbund som är villiga att skriva in folk upplysa nya medlemmar om.

På Metall finns policyn att medlemmar som arbetar mer än sex månader inom något annat avtalsområde ska informeras om att de borde byta fack.

– Det ska fungera så, avdelningarna har listor på dem som är på andra jobb och ska kontakta dem, säger Agne Andersson på Metalls organisationsenhet.

Ändå tror Agne Andersson att det finns en risk för liknande missöden även för Metalls medlemmar. Han uppmanar alla att ta reda på vilket avtal och fackförbund som gäller för deras jobb.

– Det är viktigt att den anställde informerar sig om vilket fackförbund hon eller han bör tillhöra.

I takt med att många jobb i produktionen allt mer liknar tjänstemannajobb, kan det bli vanligare med gränsdragningsproblem mellan Sif och Metall.

Emma Källgren är chef för Sif:s marknadsenhet som ansvarar för medlemsrekrytering. Hon säger sig inte känna till om Sif har en policy att informera nya medlemmar om vilket förbund de borde tillhöra.

Men om det fanns en policy skulle du känna till den?

– Vi har ingen policy, men det finns en vägledning för dem som rekryterar på avdelningarna om vilka man tar in och vilka man inte tar in.

Emma Källgren kan inte svara på hur vanligt det är att Sif rekryterar medlemmar inom andra avtalsområden. Hon hänvisar till Nils-Åke Carlsson, chef för strategisk utveckling på Sif. Han hävdar att problemet är mycket ovanligt.

– Jag har väldigt sällan stött på det. Men det är nog vanligast där facket inte finns. Finns det avtal och lokala företrädare för facket så brukar sådant där sätta sig.

Arbetsrätt Striden om las

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

IF Metall: Vad finns det för alternativ?

Det går inte att tro att det inte ska bli någon förändring av arbetsrätten, säger IF Metalls förbundsordförande Marie Nilsson.

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Bra att regeringen lyssnar på parterna

Regeringen har nu visat att den vill värna den svenska modellen och låta parterna ha huvudinflytandet, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

Blandade känslor för regeringens las-besked

Blandade känslor för regeringens las-besked

”Ett beslut i rätt riktning”, enligt GS ordförande Per-Olof Sjöö. Pappers ordförande Pontus Georgsson är däremot starkt kritisk.

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Kommer regeringen att lyssna på LO:s nej?

Fredagens besked från Svenskt näringsliv och PTK ställer frågan: Kan regeringen driva igenom en ny arbetsrätt trots att LO har sagt nej till förslaget? skriver DA:s reporter Rasmus Lygner.

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

LO säger nej till förslaget om ny arbetsrätt

En enig LO-styrelse säger nej till las-förslaget. ”Det gav allt för mycket makt åt arbetsgivarna”, säger GS ordförande Per-Olof Sjöö.

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Välj förnuftet framför fundamentalismen

Dra tillbaka utredningsförslaget och låt parterna förhandla igen efter avtalsrörelsen utan politiska hot, skriver DA:s chefredaktör Helle Klein.

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

”Industri­arbetare behöver ett starkt anställningsskydd”

Industriarbetare styr ju inte marknaden, dollarkursen eller virusspridningen, skriver Håkan Wågvi.

Las-förhandlingarna återupptas

Las-förhandlingarna återupptas

För två veckor sedan kraschade las-förhandlingarna – nu återupptas de. Tidigast på fredag ska fack och arbetsgivare lämna besked.

Avtal 2020 Det senaste från avtalsrörelsen

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Industrifacken skickar hem sina delegationer

Fack och arbetsgivare kan fortfarande inte enas om storleken på löneökningarna. Nu skickar industrifacken hem sina delegationer.

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Mer än lön som står på spel i avtalsrörelsen

Lönen är alltid i fokus i en avtalsrörelse, men det är mycket mer än så uppe på förhandlingsbordet. Frågor om makt och trygghet.

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

”Vi skulle haft nya lönen för länge sedan”

På Skärblacka förväntar man sig att lönepåslagen ska gälla från den 1 april, då avtalet egentligen gick ut.

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Att förhandla löneförhöjningar under coronan

Harald Gatu är en av DA:s mest erfarna reportrar. Men hur många avtalsrörelser har han egentligen bevakat? Och vilken var den mest dramatiska? Lyssna på DA:s poddspecial om avtalsrörelsen.

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Industrifacken säger nej till första förslag om löneökningar

Facken inom industrin säger nej till första lönebudet för anställda inom industrin. De anser att opo:s förslag är ”oacceptabelt lågt”. Den första hemställan från opo, opartiska ordföranden, nådde fack och arbetsgivare igår. I den föreslogs ett så kallat ”avtalsvärde” på 4,5 procent över en avtalsperiod på 29 månader. Samtliga fackförbund inom industrin säger nej till […]

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Harald Gatu: Ska åtstramningspolitiken begravas nu?

Den bräckliga världsekonomin har legat som en våt filt över årets avtalsrörelse. Men i förra veckan hände det något.

Arbetarna räddar Sverige ur krisen

Medan vårdpersonal gör heroiska insatser för människors hälsa ser industriarbetare till att landet fortsätter att fungera samhällsekonomiskt, skriver Dagens Arbetes chefredaktör Helle Klein.

Tuff väg till ett rättvist avtal

Tuff väg till ett rättvist avtal

Arbetsmarknaden har drabbats på olika sätt av pandemin. Det blir svårt att hitta en lönenivå som fungerar för alla, skriver GS ordförande Per-Olof Sjöö.